Kerk & religie

Slotkerk in Duitse stad Cottbus wordt synagoge

De Slotkerk in het Duitse Cottbus wordt een synagoge. Zondag had de laatste protestantse eredienst plaats.

Redactie kerk
23 September 2014 21:20Gewijzigd op 15 November 2020 13:06
De Schlosskirche in het Duitse Cottbus wordt een synagoge. Beeld Stadt Cottbus
De Schlosskirche in het Duitse Cottbus wordt een synagoge. Beeld Stadt Cottbus

Bisschop Markus Dröge preekte ter gelegenheid van de „ontwijding” van de kerk naar aanleiding van 1 Koningen 8:29, zo valt te lezen op de website van de Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg-schlesische Oberlausitz.

De Schlosskirche dateert uit 1714. Hugenoten die als (Frans-gereformeerde) geloofsvluchtelingen naar Cottbus kwamen, bouwden de kerk en vonden er hun „gemeentelijke Heimat”, schrijft de stad op haar site.

Te zware last

Driehonderd jaar later is de kerk overbodig geworden. De protestantse gemeente in de stad beschikte over twee kerkgebouwen, wat een te zware last voor haar werd. In 2011 besloot ze daarom het bedehuis te koop aan te bieden aan de Joodse gemeente in Cottbus, aldus de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea maandag. „Belangrijk voor ons was dat het een godshuis blijft”, citeert de nieuwsdienst ds. Christoph Polster, predikant van de gemeente.

De aankoopprijs, 582.000 euro, is betaald door de Duitse deelstaat Brandenburg, die een overeenkomst met de Joodse gemeenten in de deelstaat heeft gesloten. Achtergrond daarvan is onder meer dat de oude synagoge in Cottbus tijdens de Rijkskristalnacht –in 1938– werd verwoest. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was er ook geen Joodse gemeente meer in de stad.

Sinds 1998 kent Cottbus wel weer een Joodse gemeente. Deze telt inmiddels ruim 400 leden, aldus Idea. De meesten van hen komen uit de voormalige Sovjetunie.

In november wil de Joodse gemeente het voormalige kerkgebouw als synagoge inwijden. Dat betekent onder meer ook dat de kansel verdwijnt, en het kruis van de toren verwijderd zal worden.

Elders

De Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg-schlesische Oberlausitz beschikt over ongeveer 2000 kerken. Volgens Idea kregen in de afgelopen 24 jaar zo’n 30 kerkgebouwen een andere bestemming.

Ook elders in Duitsland zijn inmiddels wel kerken tot synagogen „omgewijd”, schrijft de protestantse nieuwsdienst, bijvoorbeeld in Bielefeld en in Unna.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer