Inspectie vindt uraniumoxide
De inspectie van het ministerie van Milieu heeft vorige maand in de regio Rotterdam-Botlek een vat gevonden waarin waarschijnlijk uraniumoxide zat. Het radioactieve spul werd ontdekt op een schrootbedrijf tussen een lading schroot afkomstig uit Jordanië.
Dat heeft het ministerie van VROM woensdag bekendgemaakt. Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft de Tweede Kamer ook ingelicht over de vondst, die werd gedaan op 16 december. Het vat is inmiddels overgebracht naar de Centrale Opslag Voor Radioactief Afval (Covra) in Borssele.
Uraniumoxide is een grondstof waarmee verrijkt uranium kan worden vervaardigd. Deskundigen van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) uit Wenen hebben gisteren het vat geopend om de inhoud verder te onderzoeken. Ook hebben ze het bedrijf bezocht waar de lading is gevonden.
In het procesvat zit vermoedelijk 1 kilo uraniumoxide. Dit wordt gewonnen uit uraniumerts en heeft een relatief lage radioactieve straling. Het vat zat in een container en werd ontdekt door de poortdetector van het bedrijf, waarna het direct is gemeld bij VROM. Omdat het stralingsniveau relatief laag was, leverde het geen gevaar voor de gezondheid op.
De VROM-inspectie krijgt vanuit de Rotterdamse haven per jaar ongeveer 200 meldingen over schrootmaterialen met radioactieve straling. Detectoren sporen de straling op. Vaak gaat het om oude ziekenhuisapparatuur. Meldingen worden slechts incidenteel doorgegeven aan het IAEA. VROM had het IAEA ingeschakeld omdat het een bijzondere vondst uit een bijzondere regio is.