Kerk & religie

Friedensstimme en KOEH in gebed voor christenen Oekraïne

BODEGRAVEN. Onder christenen in Oekraïne overheerst niet de vraag om geld, maar de vraag om gebed, aldus directeur Karst de Vries van hulporganisatie Kom over en help (KOEH).

Van een medewerker
19 September 2014 11:23Gewijzigd op 15 November 2020 13:00
Wachtpost van het Oekraïnse leger in het district Donetsk. beeld AFP
Wachtpost van het Oekraïnse leger in het district Donetsk. beeld AFP

De Vries was gisteravond een van de sprekers op een gebedsbijeenkomst van KOEH en Friedensstimme in Bodegraven die in het teken stond van de crisis in de Oekraïne. Beide organisaties ondersteunen christenen in het land, dat wordt geteisterd door politieke onrust. „Onze broeders en zusters leven in onzekerheid en spanning” aldus De Vries. „Voor ons is het de vraag of we straks nog hulp mogen verlenen.” De christenen daar houden van de Oekraïners, de separatisten en de Russen, vertelde hij.

De toenemende spanning tussen Rusland en Oekraïne baart de hulporganisaties grote zorgen. Praktische hulpverlening achten zij van groot belang. Daarnaast belegden zij de gebedsbijeenkomst, waarin de Heere werd gevraagd om Zijn ontferming en bijstand. Beide organisaties ontvangen dagelijks verontrustende berichten uit Oost-Oekraïne. De oorlog tussen Oekraïne en de separatisten heeft inmiddels bijna 3000 dodelijke slachtoffers geëist. Ongeveer 800.000 burgers zijn gevlucht naar Rusland en 250.000 naar West-Oekraïne. Mensen hebben huis en haard moeten verlaten. Oekraïense christenen roepen hun „broeders en zusters in Nederland” op voor hen te bidden.

„Het is de nood die ons drijft”, gaf ds. A. van der Zwan, voor­zitter van stichting Friedensstimme, aan. Het jaar 2014 noemde hij een veelzeggend jaar. Zo stopte het Rode Kruis met inzamelacties voor bepaalde hulpverlenings­doelen omdat er zo veel brandhaarden zijn.

„Maar bij al het slechte nieuws is er ook goed nieuws.” De predikant verwees hierbij naar Openbaring 5, waar het gaat over een boekrol in de handen van God. Niemand kan die openen dan het Lam. De boekrol bevat de voortgang van allerlei verschrikkingen op weg naar Gods plan. „Het goede nieuws is dat Hij de zaak in handen heeft, in Oekraïne, in Rusland en overal. Dat is een reden om God groot te maken.”

De ruim honderd aanwezigen kregen ruimschoots de gelegenheid om in stilte te bidden voor de noden in Oekraïne. Daarna las ds. A. Simons, predikant van de hervormde gemeente te Montfoort, uit Psalm 46: God is ons een Toevlucht en Sterkte; en krachtig bevonden een Hulp in benauwdheden. Ds. Simons bad daarna voor de „broeders en zusters in Oekraïne die onder oorlogs­geweld zuchten. Wij bidden om Uw nabijheid voor hen. Geef hun houvast aan Uw beloften. Onze keel wordt dichtgeknepen als we het leed zien wat hun overkomt.” De predikant dankte ervoor dat het Evangelie in Oekraïne een houvast mag zijn in het leed dat de mensen treft. Hij betrok in zijn gebed ook de soldaten, „die vaak niet weten wat ze aanrichten”, de regering, de hulp­verleners en president Poetin.

Vassilli Lust, directeur van Friedensstimme Duitsland, vroeg de Heere eveneens om hulp en bijstand voor de „broeders en zusters in Oekraïne.” Naast de samenzang door de aanwezigen, zongen medewerkers van Friedens­stimme Duitsland een aantal liederen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer