Binnenland

„Aanpak babysterfte te stroperig”

AMSTERDAM (ANP). Er valt in Nederland nog een wereld te winnen bij het voorkomen van babysterfte vlak voor, tijdens of na de bevalling. „We weten hoe we dit probleem kunnen oplossen, maar het gaat allemaal nog veel te stroperig”, vindt Jan Jaap Erwich. Hij is hoogleraar preventie perinatale sterfte aan het UMC Groningen en organisator van een groot internationaal congres over babysterfte. Die bijeenkomst in Amsterdam begint donderdag en duurt tot en met zondag.

17 September 2014 14:17Gewijzigd op 15 November 2020 12:58

„Eigenlijk is het heel simpel, en al lang bekend: niet te oud, niet te dik en niet roken”, vat Erwich het samen. Vrouwen die zwanger willen worden, wachten daar beter niet te lang mee. Hoe ouder of zwaarlijviger ze zijn als ze zwanger worden, hoe meer kans op complicaties tijdens hun zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap zou eigenlijk compleet taboe moeten zijn, vindt Erwich.

„We kunnen zeker 10 procent van de grotere zwangerschapscomplicaties voorkomen als zwangere vrouwen niet meer roken”, stelt Erwich. „De beroepsgroep is hiervan doordrongen, maar er gebeurt veel te weinig om hier echt effect mee te sorteren. Stivoro is gestopt met haar anti-rookprogramma’s. Het Trimbos Instituut, dat deze taak over zou nemen, laat het afweten en in de praktijk blijkt de rooklobby een stuk machtiger te zijn dan de anti-rooklobby.”

Volgens Erwich kunnen consultatiebureaus ook een belangrijke rol spelen in rookpreventie bij zwangere vrouwen. „Daar komen vrouwen met hun kinderen in de eerste levensjaren. Als ze daar nou eens geholpen zouden worden met stoppen met roken voordat ze weer zwanger worden, dan zou dat al heel veel schelen. Dat idee is al vaker geopperd, maar komt maar niet van de grond.”

Ook een betere samenwerking tussen de zorgprofessionals kan bijdragen aan minder babysterfte. „Gynaecologen, verloskundigen, kraamzorg, consultatiebureaus, maatschappelijk werk: ze zouden allemaal met elkaar moeten communiceren over risicopatiënten. Vrouwen met een laag inkomen, met huisvestingsproblematiek, die te maken hebben met huiselijk geweld of die verslaafd zijn aan drugs. Het is heel belangrijk dat zij in beeld zijn bij hulpverleners.”

Volgens Erwich wordt ook op de samenwerking al jaren gehamerd, maar komt die maar niet van de grond. „Op lokaal niveau zie je hier en daar mooie initiatieven, maar in de bestuurskamers gebeurt er nog veel te weinig”, beklaagt hij zich.

In Nederland sterven per dag 5 baby’s, van wie zeker 1 vermijdbaar, zo blijkt uit de laatste cijfers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer