Website Joshua Livestro bindt de strijd aan met linkse signatuur media
AMSTERDAM. De media zijn over het algemeen te links georiënteerd. Om het rechtse geluid meer en beter te laten klinken lanceert de in Engeland wonende columnist en publicist Joshua Livestro donderdag een nieuwe website met columns en rijk geïllustreerde onlineartikelen.
Het publieke debat in Nederland moet beter, evenwichtiger. „Rechts is aan zet”, zegt Livestro, die 5000 betalende abonnees nodig heeft om het onlinemagazine überhaupt in de lucht te kunnen houden
„We willen een website met een solide opinieplatform, maar ook experimenteren met televisie. In de Verenigde Staten is daarin al fors geïnvesteerd.”
Aan Livestro’s initiatief hebben enkele bekende personages uit onder meer het culturele, politieke, journalistieke en economische milieu hun medewerking toegezegd. Onder anderen CDA-Kamerlid Omtzigt, publicist Bart Jan Spruyt, conservatief cabaretier en christen Diederik Smit, schrijver Leon de Winter, topeconoom Eijffinger en oud-VVD-leider Bolkestein zijn scribent voor de website waarvan de naam pas donderdag wordt onthuld.
De naam van een oud-medewerkster van Geen Stijl, Annabel Nanninga, staat er ook tussen. De journaliste –ze noemt zichzelf op Twitter atheïst en vrijheidsfundamentalist– wordt adjunct-hoofdredacteur.
Waarom in zee met iemand van de website GeenStijl, die vaak bewust aanstoot geeft?
„Annabel zal niet blijven schrijven in de stijl die ze bij GeenStijl hanteerde. Ik heb alle vertrouwen in haar. Zij is een zeer deskundig journalist met brede intellectuele interesses.”
U lijkt zich vooral zorgen te maken over de in uw ogen linkse signatuur van de meeste media.
„Actualiteitenprogramma’s uit Hilversum vallen op door de voorspelbaarheid en eenzijdigheid in de selectie van gasten en van onderwerpen. De politieke kleur van de PvdA is overheersend. Het is ons kent ons. De kans bijvoorbeeld dat een actualiteitenrubriek aandacht besteedt aan christenvervolging is zeer klein. Wij willen bovendien evenwichtiger berichten over bijvoorbeeld het Palestijns-Israëlische conflict. Wij zullen niet zomaar persberichten van Hamas overnemen. Aan de andere kant zullen we ook niet kritiekloos met Israël omgaan.”
Het Reformatorisch Dagblad bijvoorbeeld werkt al veel langer op die manier.
„Dat klopt, maar het geluid van het RD wordt landelijk nog te weinig gehoord. De krant heeft een specifieke achterban en heeft ook niet de ambitie verder uit te groeien tot een medium met mogelijk 100.000 of meer abonnees.”
U stoort zich aan de politieke correctheid in Nederland.
Beslist: „Jazeker. Politieke correctheid is een vijand van het denken en van de vrijheid. Of je nu christen bent of libertijn: vrijheid gaat eraan vooraf. Politieke correctheid is een naargeestige inperking van de vrijheid onder het mom van goed fatsoen. De discussie over Zwarte Piet is een mooi voorbeeld ervan. Achter het debat zitten groepen met bepaalde belangen die subsidies willen opstrijken. Ze werken op het schuldgevoel van anderen om hun eigen doelen te bereiken.”
Hoe kijkt u aan tegen de discussie over jihadisme in Nederland?
„Jongeren zouden bereid zijn deel te nemen aan die strijd omdat ze zich sociaal achtergesteld of gediscrimineerd voelen. Maar dat is onzin. Men weigert te erkennen dat het kwaad in de wereld er gewoon is. Bovendien weten we dat verabsolutering van het geloof een groot gevaar met zich meebrengt. Als binnen het christendom of de islam de ootmoed wegvalt, gaat het mis. Dan gaan we ons gelijk niet alleen uitdragen, maar ook opleggen aan anderen.”
U wilt met de website actief zijn in de onlinejournalistiek. Voor kranten valt dat niet mee.
„Zij kampen met het probleem dat ze een grote organisatie hebben, kostbare kantoorpanden, dure cao’s en veel overheadkosten. Dan is het lastig om winstgevend te blijven. Als je nieuw begint, ben je veel flexibeler en heb je geen blokken aan je been.”
U moet wel een flinke financier hebben.
„Nee, we hebben voorzichtig begroot. We hebben mensen binnengehaald die bereid zijn tijdelijk wat minder geld te accepteren dan ze eigenlijk waard zijn. Dat waardeer ik. Ze hebben een missie.”
Het is een heel andere aanpak dan destijds met het links-conservatieve tijdschrift Opinio, dat vanaf januari 2007 ongeveer anderhalf jaar heeft bestaan en waaraan ook Bart Jan Spruyt meewerkte.
„Een van de financiers trok de stekker eruit en toen was het over. Dat willen we niet opnieuw. We willen niet afhankelijk zijn van één persoon.”
Lees meer in Digibron
Veroordeeld tot de waarheid : Joshua Livestro: Kerken moeten de hoge eisen van het Woord blijven stellen, (RD, 13-07-2007)
Schaamteloos rechts, uit overtuiging : Christen-VVD’er Livestro: We moeten trots zijn op onze cultuur en geschiedenis, (RD, 22-09-2004)
Geen barbaren, maar fatsoenlijke burgers : Livestro en Spruyt willen met denktank conservatieve krachten versterken, (RD, 28-09-2002)
Conservatieven richten stichting op : “Doel is buitenparlementaire coalitie”, (RD, 13-12-2000)