Politiek

Den Haag viert 200 jaar Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP). In de dagen voor de Gouden Koets, de Troonrede en de Miljoenennota viert Den Haag een mijlpaal. Het is 200 jaar geleden dat Nederland voor het eerst Prinsjesdag vierde. Vanaf donderdag is er een groot festival op en rond het Binnenhof, het Prinsjesfestival.

11 September 2014 09:18Gewijzigd op 15 November 2020 12:50
beeld ANP
beeld ANP

Prinsjesdag staat onder meer bekend om de vele hoeden. Daarom is er zaterdag een hoedenshow en -markt op het Lange Voorhout. Panorama Mesdag toont vanaf zaterdag Prinsjesdag-schilderijen en -uniformen. Die avond is er een galabal in een sociëteit aan het Plein. Een bioscoop vlakbij het Binnenhof draait zondag films en documentaires over de democratie en het koningshuis.

In het gebouw van de Eerste Kamer worden zaterdag en maandag de belangrijkste politieke foto’s van het afgelopen jaar tentoongesteld. De maker van de mooiste foto wint zaterdag de Prinsjesfotoprijs, waarvoor vijf kandidaten zijn. De politicus of oud-politicus die zich het meest heeft ingezet voor democratie krijgt vrijdag de Prinsjesprijs, de schrijver van het beste politieke boek ontvangt maandag de Prinsjesboekenprijs. Drie cabaretiers, onder wie Jan-Jaap van der Wal, praten maandag in het Prinsjescabaret over het afgelopen jaar.

Het Prinsjesfestival wordt voor de tweede keer gehouden, als ondersteuning van Prinsjesdag. Elk jaar staat een andere provincie centraal. Vorig jaar was dat Friesland, deze keer is het Limburg. De zuiderlingen krijgen een eigen ‘ambassade’ in het centrum van Den Haag. Daarin willen ze naar eigen zeggen laten zien dat Limburg „veel meer is dan die mooie Bourgondische provincie waar het goed vakantie vieren is”. De opening van de ambassade op donderdag betekent het begin van het festival.

Op Prinsjesdag presenteert de Koning, namens het kabinet, de plannen voor het komende jaar. Bovendien maakt de minister van Financiën de komende begroting bekend. De eerste keer was in 1814, een jaar na het verdrijven van de Franse troepen en de terugkeer van de onafhankelijkheid. Sinds 1887 gebeurt het op de gebruikelijke derde dinsdag van september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer