Kerk & religie

Stijl kerk hhg Kesteren sluit aan bij de wijk

Ten zuiden van de brug over de Rijn bij Rhenen ligt Kesteren. Het spoorlijntje Tiel-Elst loopt door het dorp. De Fontein, de nieuwe kerk van de hersteld hervormde gemeente (hhg), ligt er pal naast, in de nieuwe woonwijk 
De Bloesemhof.

Jan van Reenen
10 September 2014 16:14Gewijzigd op 15 November 2020 12:50
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Aan de andere kant van de spoorlijn is de gehandicapten­organisatie De Schutse gevestigd. Iets verderop liggen de gebouwen van zorgcentrum Het Anker. Naast de kerk staan woningen en een zorgappartement.

De huizen in de wijk hebben kenmerkende elementen in de Dudokstijl. Opvallend zijn de verticale ramen met witgeschilderde kozijnen. Deze onderdelen komen ook terug in het kerkgebouw.

De kerkvoogden A. van den Brink en H. J. Westeneng groeten dorpsgenoten terwijl ze rondom de kerk lopen. Ze vinden een goede verstandhouding met wijkbewoners van groot belang. Een van de naastgelegen kantoren heeft extra parkeerruimte voor de kerk beschikbaar gesteld.

Het meest opvallend is de 
23 meter hoge toren, die uit 
twee verticale bakstenen zuilen bestaat, met bovenin een luidklok en een uurwerk. In het oog springen ook de grijze betonnen sier­ornamenten op de dakhoeken en in de nok aan de achterkant.

Multifunctioneel

Een ronding in de muur –met daarop de naam De Fontein– leidt naar de hoofd­ingang, vanwaar bezoekers in een grote multi­functionele ontmoetingshal komen. Deze is niet alleen geschikt voor een praatje voor of na de dienst, maar ook voor bijeenkomsten. „We hebben zelfs al een aanvraag voor het houden van een landelijke appeldag van de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie gekregen”, licht Weste­neng toe. „Plaatselijke organisaties, zoals zangkoren en vrijwilligers van gehandicaptenorganisatie Adullam, hebben ook aanvragen voor gebruik ingediend. Een andere algemene voorziening is een opbaarruimte, waardoor condo­leances en rouwdiensten in de kerk gehouden kunnen houden.”

De jeugd krijgt een aparte ruimte op de tweede verdieping, die ze zelf mocht helpen inrichten. Ze hebben gezorgd voor een bankstel en een bar van steigerhout. De tafel in het midden deed vroeger dienst bij de directie van het Van Lodenstein College, dat ook in Kesteren is gevestigd. Aan de wand hangen foto’s van jongerenactiviteiten.

Rondom het Woord

Centraal staat de kerkzaal, die 
600 zitplaatsen telt en door middel van twee vouwwanden met twee keer 100 zitplaatsen vergroot kan worden. De preekstoel, waarin de verticale lijnen van het exterieur terug­keren, is geplaatst in het midden van de langste zijde. De verst verwijderde banken bevinden zich op 16 meter afstand. „De kerkgangers zitten zo echt rondom het Woord”, licht Van den Brink toe.

De twee basiskleuren van het interieur zijn blauw en bruin. De banken zijn uitgevoerd in vergrijsd beuken. De tegels kleuren donkergrijs met een bruin accent. De bekleding van de banken is blauw, evenals de vloerbedekking op het podium voor de preekstoel.

De kast van het Steendamorgel –afkomstig uit de gereformeerde kerk van het Friese Rinsumageest– is overgeschilderd in een donkerblauwe tint.

De orgelcommissie bewondert juist deze avond de aanwinst. Het 26 stemmen tellende instrument, dat momenteel wordt ingebouwd, zal eind deze maand in gebruik worden genomen.

De eerste steen voor de kerk werd op 6 juli 2013 gelegd door 
de predikant van de gemeente, 
ds. W. Nobel. De ingebruikneming van de kerk vond plaats op 16 juli.

De totale kosten van het kerkgebouw en de bouw van de nieuwe pastorie, die iets verderop in de wijk staat, bedragen 3,5 miljoen euro.


„Het kerkbezoek in Kesteren en omgeving neemt toe”, stelt kerkvoogd H. J. Westeneng van de hersteld hervormde gemeente (hhg) Kesteren. Hij wijst op de nieuwbouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten, die onlangs gerealiseerd is, en op de aanstaande nieuwbouw van de gereformeerde gemeente in Opheusden.

De kerkvoogd noemt als een van de oorzaken daarvoor de uitbreiding van nieuwbouw in de gemeente Neder-Betuwe, waardoor jongeren niet langer wegtrekken. Verder wijst hij op het grote aanbod van christelijk basis-, voort­gezet en speciaal onderwijs in de regio, en de aanwezigheid van reformatorische zorgvoorzieningen voor ouderen en gehandi­capten. „Door dit alles is Kesteren een goede vestigingsplaats voor de christelijke gezindte.”


Lees ook in Digibron

Hhg Kesteren neemt Steendamorgel in gebruik (RD.nl, 15-08-2014)

Hersteld hervormd Kesteren krijgt Steendamorgel (RD.nl, 31-05-2014)

Eerstesteenlegging hhg Kesteren (Reformatorisch Dagblad, 10-07-2013)

Nieuwe kerk op veilingterrein Kesteren (Reformatorisch Dagblad, 08-05-2013)

Kand. Nobel bevestigd in hersteld hervormde gemeente Kesteren (Reformatorisch Dagblad, 15-09-2011)

Langer inspraak kerk hhg Kesteren (Reformatorisch Dagblad, 12-07-2011)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer