Kerk & religie

Kroonbede: Eerlijkheid is je macht delen

DEN HAAG. „Eerlijkheid is om mensen buiten je eigen levenscirkel niet af te stoten, niet te onderdrukken en onheus te behandelen. Eerlijkheid is ook alles wat je bezit aan macht, moge­lijkheden en bezittingen met de ander te delen.”

Van een medewerker
10 September 2014 11:05Gewijzigd op 15 November 2020 12:49
In de Kloosterkerk in Den Haag vond dinsdagavond de jaarlijkse kroonbede plaats. Beeld Frank van Rossum
In de Kloosterkerk in Den Haag vond dinsdagavond de jaarlijkse kroonbede plaats. Beeld Frank van Rossum

Dat zei ds. A. Vastenhoud, predikant van de hervormde Bethlehemkerkgemeente in Den Haag, dinsdagavond in zijn overdenking tijdens de 44e Kroonbede in de Kloosterkerk in Den Haag. De Kroonbede, die traditiegetrouw voorafgaand aan Prinsjes­dag wordt gehouden, had als thema ”Investeer in gebed om eerlijkheid”. De Kroonbede is een initiatief van de Haagse kerken, in samenwerking met Zendtijd voor Kerken en de Evangelische Alliantie. Het gaat om een laagdrempelige viering voor politici en burgers.

Ds. Vastenhoud betrok in zijn overdenking Markus 15, waarin Jozef van Arimatea Pilatus vraagt om het dode lichaam van Jezus om dat te begraven. „Jozef van Arimatea was een machtige man met een oprechte levenshouding. Dat doortrok zijn handelen en maakte dat mensen respect voor hem hadden.” Als politicus heb je ook een bepaalde macht en verantwoordelijkheid, stelde de predikant.

„Het vraagt moed om daarbij eerlijk te zijn en te laten zien wat er in je hart leeft. Dat je ernaar verlangt dat het Koninkrijk van God meer en meer gerealiseerd wordt in Neder­land en daarbuiten.” Ds. Vasten­houd bad de politici de zegen van God toe.

Politiek staat volgens SGP-Tweede Kamerlid Dijkgraaf voor veel mensen gelijk aan oneerlijkheid. In zijn meditatie wees hij op de Spreuken­dichter, die zegt dat God liever wil dat je eerlijk bent dan dat je Hem een offer brengt (Spreuken 21:3). „Wat is dat offer waard als je dat niet combineert met eerlijkheid? Je kunt niet christen zijn en naar de kerk gaan, en tegelijk in het werk of privé oneerlijk zijn”, zo stelde hij.

Dijkgraaf zei dat christenen zich in de moderne maatschappij te veel monddood laten maken. „We moeten stoppen ons geloof privé te beleven en publiek weg te stoppen. Het gehoorzamen van Gods geboden leidt tot een samen­leving die vele malen beter functioneert.”

Ds. J. Klapwijk, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Scheveningen, sprak vervolgens een gebed uit voor alle geledingen van de overheid. Marcel van Dam, staflid van de internationale kerk Crossroads, bad voor land en volk. Daarin waarschuwde hij ervoor van de naaste geen vijandsbeeld te maken.

Tot slot bad Arjen ten Brinke, voorganger van kerkplantings­initiatief Boei 90 in Den Haag, om recht en gerechtigheid in de wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer