Laatste laagwaterstand voorbij, terwijl Maas stijgt
De laatste laagwaterwaarschuwing voor de scheepvaart op de Waal verdwijnt naar verwachting in de nacht van dinsdag op woensdag na maanden van extreem laagwater in de grote rivieren. Tegelijkertijd houden de waterbeheerders de waterstand van de Maas scherp in de gaten, want daar zou alweer hoogwater kunnen voorkomen.
Dat hebben woordvoerders van het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad dinsdag gezegd. Het waterpeil in de rivieren stijgt snel door de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen. Omdat de Maas een regenrivier is, zou die buiten de oevers kunnen treden als het nog dagenlang hard blijft regenen in Frankrijk, België en Nederland.
Sinds augustus vorig jaar is in Rijn, Waal en IJssel sprake geweest van extreem lage waterstanden. De scheepvaart heeft maandenlang met beperkingen moeten varen. Schepen mochten minder lading dan normaal vervoeren omdat de vaargeul erg ondiep was.
Ook voor aan- en afmeren in havens hebben maandenlang speciale maatregelen gegolden. Onder meer in Nijmegen was de Waalhaven veranderd in een modderpoel. De laatste laagwaterwaarschuwing geldt dinsdag nog voor Loevestein langs de Waal, maar het Infocentrum denkt die waarschuwing uiterlijk woensdagmorgen in te trekken. Het peil van de Rijn bij Lobith stijgt de laatste dagen met tientallen centimeters per dag en zal woensdag rond de 10.00 meter boven NAP staan.
Voor de grote rivieren voorziet het Infocentrum voorlopig geen hoogwater. Het hoogwaterregime gaat pas in als de Rijn bij Lobith boven de 14.00 meter boven NAP komt en doorstijgt naar 15.00 meter, aldus een woordvoerder. Maar als het langdurig blijft regenen en de grote hoeveelheid sneeuw uit de Alpen gaat smelten, kan het peil in de Rijn snel stijgen. De dijken kunnen sinds de laatste ronde dijkverzwaringen een waterstand van 16.00 meter boven NAP aan.