Ds. De Leeuw 25 jaar predikant in GG
OPHEUSDEN. Twee gemeenten die hij diende, Lethbridge en Rock Valley, bevinden zich aan de andere kant van de oceaan. En zeven van zijn kinderen, met hún kinderen, wonen daar nog altijd. „We leven in twee werelden”, verzucht ds. G. M. de Leeuw, predikant van de gereformeerde gemeente in Opheusden. Zaterdag stond hij 25 jaar in het ambt.
Een herdenkingsbijeenkomst in de eigen kerk zit er niet in. Juist vorige week zondag werd hier de laatste dienst gehouden: de gemeente krijgt een nieuw, groter bedehuis, op dezelfde plaats. „Die zondagavond hebben we de kanselbijbel gesloten”, zegt ds. De Leeuw. „Een ontroerend moment, zeker voor veel oudere mensen.”
De komende tijd kan de gemeente gebruikmaken van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland, waaraan ds. A. van Voorden verbonden is. „De verhoudingen zijn hier goed.” Zal het, ooit, nog eens tot een samengaan komen van beide gemeenten, die in 1956 uit elkaar gingen? „De Heere weet het.”
Ds. De Leeuw (64) staat sinds december 2012 in Opheusden. Daarvoor was hij vijfenhalf jaar predikant te Ridderkerk. „Dat ik naar Opheusden zou moeten, had ik niet gedacht. Mijn ogen keken steeds terug, naar Amerika, Canada. Maar Gods wegen zijn hoger dan onze wegen. Dan is het ook goed. Want dan geldt voor al die 25 jaar wat er in de psalm staat: „Hij schenkt mij hulp, Hij redt mij keer op keer.””
Woonscheepje
Dat Yersekenaar De Leeuw predikant zou worden, leek in zijn jonge jaren uitgesloten. Net getrouwd, woonden hij en zijn vrouw op een woonscheepje in IJsselmonde. „Eigenlijk met de gedachte een nieuw begin te maken. Ik was een gedoopte jongen, had bekeerde ouders, maar wilde er niets meer van weten. In Rotterdam bleken we buren van de gereformeerde gemeente te hebben. Op een dag vroeg de buurman: „Wat doe jij ’s zondags?” „Nou, weinig, een beetje rondlopen of zo.” „Ga je niet naar de kerk dan?” „Misschien.”
In die tijd overleed mijn opa De Leeuw, hij was ouderling. Zijn begrafenis, door ds. N. W. Schreuder, maakte indruk. Maar ik ging op in de motorsport. Totdat tijdens een evenement een motor het publiek in reed en een kind raakte. Kind ernstig gewond aan zijn benen, een huilende moeder. Toen sprak God: „Jij hoort hier niet.” Vanaf dat moment ging ik naar de kerk. Eerst onregelmatig. Later heb ik, uitwendig, belijdenis des geloofs gedaan. Onze oudste dochter is toen ook gedoopt. Maar onder een leespreek van Smijtegelt, door ouderling J. Jumelet, kreeg ik de slag naar binnen. De preek ging over de tekst dat God zelfs uit deze stenen Abraham kinderen kan verwekken. Ik ben verbroken thuisgekomen. Het leventje van mijn vrouw stortte in – we waren getrouwd op voorwaarde dat ik niet meer naar de kerk zou gaan.”
De Leeuw werkte in die periode bij SSH, een grote onderneming in de steigerbouw. „We zaten overal: op scheepswerven, restauratieprojecten, de offshore. Na een aantal jaren als manager kreeg ik de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zo’n 400 steigerbouwers.”
Zijn eerste verzoek om een attest voor de Theologische School in Rotterdam wees de kerkenraad af. „Daarna ben ik vijf jaar ouderling geweest. Een goede tijd.”
Een tijd ook waarin hij alsnog werd aangenomen. „Op de Theologische School heb ik veel geleerd, én afgeleerd. Dan maakte ik een proefpreek waarin ik ook bepaalde bevindelijke elementen opnam. Maar dan zei ds. K. de Gier soms: „Ik wil eerst weten wat er in de tékst staat. Wat je nu doet, kan een ouderling ook. Dan werd ik weleens bijna boos, of verdrietig. Achteraf zeg ik: Het is toch goed geweest. Al moet de Heere er altijd weer in meekomen. Dat gebéúrt ook. Je merkt dat er weleens afname is, ook in doordeweekse diensten, voor de GBS bijvoorbeeld. Of een tijdrede voor de SGP. Doe ik graag. We zien denk ik weleens te weinig wat de Heere ons nog geeft in onze drie mannen in Den Haag.”
Barneveld was zijn eerste gemeente. „En ik heb wel gedacht dat ik daar altijd mocht blijven. Maar ik moest naar Canada, Lethbridge; later naar Rock Valley, in de States. We hebben het er goed gehad.”
Ds. De Leeuw kwam er ook in aanraking met de Engelstalige theologische wereld. Welke auteurs leest hij zoal? „Mannen als Sibbes, Brooks, John Owen, de Erskines, Durham, Flavel. Zij stonden in het hart van het Evangelie. Of John Bradford, een beetje de Engelse Ledeboer – misschien had ik hem als eerste moeten noemen. En bij de preekvoorbereiding gebruik ik altijd de Engelstalige verklaring van Diodati, een leerling van Calvijn in Genève. Excellent. Maar, laten we vooral niet doen alsof het in Holland allemaal niets is.”
His tools
„De Heere is goed geweest”, zegt de predikant. „Wat me in dit verband weleens raakt, is wat er in Johannes 17 staat.” Hij pakt de –Engelse– Bijbel erbij, leest vers 20 voor. „In het Nederlands staat er: „En Ik bid niet alleen voor dezen, maar ook voor degenen die –en dan komt het– door hun woord in Mij geloven zullen.” Wat een rijke gedachte is dat. De Heere Jezus bidt voor mensen die „door hun woord” –de prediking onder andere– in Hem geloven zullen.”
Bewogen: „Dat blijft zo’n wonder. Paulus zegt ergens: „Gods medearbeiders zijt gij.” In het Engels zeggen ze dan: „We are His tools”, wij zijn Zijn gereedschap. En de Heere Jezus bidt dus voor mensen die misschien op dit moment zelf nog niet eens bidden, misschien zelfs wel vloeken. En toch: zij zúllen er komen. De Heere gaat door.”
Ds. G. M. de Leeuw 25 jaar predikant in GG
Gerard Marinus de Leeuw werd op 16 september 1949 geboren in Yerseke. Op 6 september 1989 werd kandidaat De Leeuw als predikant bevestigd in zijn eerste gemeente, Barneveld. Daarna stond hij in Lethbridge (Alberta, Canada, 1997), Rock Valley (Iowa, VS, 2001) en Ridderkerk (2007). Sinds 2012 is hij verbonden aan de gereformeerde gemeente te Opheusden.
Lees ook in Digibron
Leven van verse vis - interview met ds. G.M. de Leeuw (Terdege, 05-06-2013)
Verslag bevestiging/intrede Ds. G.M. de Leeuw te Opheusden (De Saambinder, 03-01-2013)
Verslag afscheidsdienst ds. G.M. de Leeuw van Ridderkerk (De Saambinder, 13-12-2012)
Bevestiging/intrede ds. G.M. de Leeuw op 6 juni 2007 te Ridderkerk (De Saambinder, 05-07-2007)
Van Canada naar Amerika - kort overzicht verhuizing naar Amerika - door ds. G.M. de Leeuw (De Saambinder, 26-04-2001)
Verslag van de intrede van ds. G.M. de Leeuw te Lethbridge op woensdag 29 januari (De Saambinder, 24-04-1997)
Verslag van de bevestiging van ds. G.M. de Leeuw op woensdag 29 januari te Lethbridge (De Saambinder, 24-04-1997)
Afscheid ds. G.M. de Leeuw van Barneveld (De Saambinder, 10-04-1997)
Kort verslag van de bevestiging en intrede van kandidaat G. M. de Leeuw te Barneveld (De Saambinder, 19-10-1989)