Kerk & religie

HHK-diakendag: naastenliefde heeft lange traditie in kerk

OUD-BEIJERLAND. De overheid wil de Nederlandse verzorgingsstaat omvormen naar een participatiesamenleving. Die participatiegedachte is volgens ds. J. Joppe niet nieuw. „Al eeuwenlang wordt door christenen naastenliefde betracht als onderdeel van het geloof.”

Van een medewerker
8 September 2014 09:22Gewijzigd op 15 November 2020 12:46
Ds. Joppe. beeld André Dorst
Ds. Joppe. beeld André Dorst

In de begintijd van de kerk werden volgens hem daardoor velen voor Christus gewonnen, zei hij tijdens de toerustingsdag voor diakenen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Zo’n 35 diakenen waren afgelopen zaterdag in Oud-Beijerland bijeen om met elkaar na te denken over het thema ”Dienen of deelnemen – de rol van de diaconie in de participatiemaatschappij”.

Ds. Joppe stond in zijn meditatie stil bij de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De Samaritaan had een diaconaal hart, was vol naastenliefde en ging onmiddellijk aan het werk, ook al kostte het hem tijd, geld en moeite. Daarnaast delegeerde hij taken aan zijn rijdier en aan de herbergier.

Zo hoeven diakenen ook niet alles zelf te doen. „Maar als er nu vier gewonden waren, wat had de Samaritaan dan moeten doen? Zo moet de diaconie ook een duidelijke visie hebben op wie er geholpen moet worden en hoe. Vraag jezelf ook eens af: Ben ik een liefdevolle naaste?” aldus de Woudenbergse predikant.

Nu de verzorgingsstaat steeds meer wordt afgebroken en taken van de overheid naar de burgerlijke gemeenten worden overgeheveld, moeten mensen steeds meer inleveren. Door al deze veranderingen krijgt de kerk wel weer een rol midden in de samenleving, stelde wethouder N. Gerritsen (SGP) uit Putten. „De kerk hoeft geen professionele zorg te verlenen, maar kan wel ogen en oren zijn om problemen te signaleren en hulp te regelen. Daarbij kan soms de daad bij het Woord gevoegd worden, zodat de kerk weer volop ruimte krijgt om kerk te zijn.”

Het is volgens Gerritsen voor de kerk allereerst van groot belang om de gezinnen te kennen. „Er is vertrouwen nodig voordat mensen met hun problemen aankloppen bij de kerk. Vervolgens kan de diaconie financiële hulp bieden bij de eigen bijdrage in de zorgkosten.”

Diakenen hoeven echter niet alles zelf te doen maar kunnen vrijwilligers zoeken voor praktische hulp in gezinnen.

De rol van de kerk is ook om binnen de burgerlijke gemeente de verantwoordelijke wethouder en ambtenaren te leren kennen, zodat er goed overleg kan plaatsvinden. Daarnaast biedt het samenwerken met andere kerken kansen om diaconale projecten op te zetten zoals bijvoorbeeld een voedselbank.

De SGP-wethouder legde grote nadruk op het belang van deelname aan WMO- en adviesraden. „Het is van groot belang dat daar het christelijke geluid wordt gehoord.”

Tot slot gaf de wethouder de diakenen een opdracht mee. „Begin als plaatselijke diaconie met het maken van een plan. Bedenk nu, nu gemeenten alles nog aan het organiseren zijn, welke rol je wilt hebben in de samenleving en hoe dat vorm kan krijgen. Begin op tijd, anders mis je de boot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer