Evangelische Theologische Faculteit groeit met jong talent
LEUVEN. Een schitterende najaarszon verleent de bosrijke campus van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in de heuvels aan de rand van Belgische Leuven extra schoonheid. Maar vooral het positieve nieuws over de faculteit stemt administratief directeur drs. Pim Boven zonnig. „Onderzoek en wetenschappelijke productie zijn sterk gestegen en er is nieuw, veelbelovend talent.”
De ETF hield deze week haar traditionele doctoraatsweek. Studenten geven presentaties, hoogleraren nemen examens af, verzorgen lezingen en bespreken het werk van hun promovendi. Het is vooral ook: elkaar ontmoeten. „Studenten werken best vaak in geïsoleerde plaatsen waar ze soms ook weinig intellectuele uitdagingen hebben. Dan is het goed om hier bij te tanken”, zegt Boven.
Hij is dankbaar voor het feit dat de ETF in kwaliteit toeneemt. „Het doctoraatsprogramma groeit verder. In de loop van komend studiejaar hopen we de zestigste student die aan een proefschrift werkt in te schrijven. Er zijn veel promovendi die al bijna klaar zijn.”
Op dit moment zijn er achttien nieuwe aanmeldingen voor de bacheloropleiding, zeventien voor de master en twee voor het doctoraat. „Een tiental aanmeldingen is nog in behandeling. Hier begint het academiejaar pas in de derde week van september.” De meeste nieuwe inschrijvingen komen uit Nederland. De promovendi –evenals de hoogleraren– zijn uit heel de wereld afkomstig.
Een hoogtepunt is volgens Boven de aanstelling van prof. dr. Christof Sauer uit Zuid-Afrika (Stellenbosch) op het gebied van religieuze vrijheid en christenvervolging. Sauer is vicevoorzitter van het International Institute for Religious Freedom, onder meer gevestigd in Kaapstad. Boven: „Nu we de aangrijpende verhalen over oorlog en vervolging horen van onze studenten uit onder meer Oekraïne en Oezbekistan, leren we weer de bijzondere voorrechten kennen van vrede en godsdienstvrijheid. Van oudsher heeft de ETF een bijzondere interesse voor de landen van het voormalige Oostblok. We hebben ook een missionaire visie voor die landen. Veel studenten zijn afkomstig uit de vroegere Sovjet-Unie.”
Het afgelopen jaar is de situatie dramatisch verslechterd. „We hadden in het Oekraïense Donetsk contact met een christelijke universiteit, die nu geannexeerd is door de separatisten. Een van onze Oekraïense promovendi vertelde dat de gebouwen van zijn universiteit deze week ook geconfisqueerd zijn. Als christelijke groepering worden ze nu bestempeld als sektarisch en krijgen ze geen nieuw gebouw of compensatie. Zo keer je terug naar de situatie voor de val van het communisme. Je ziet ineens de dreiging van een nieuwe Koude Oorlog.”
Een schok voor de ETF was het plotselinge overlijden van prof. dr. Willem van Asselt bij de vakgroep historische theologie. Van Asselts onafscheidelijke compagnon dr. Antoon Vos kreeg een herseninfarct, dat wonderlijk geen enkele gevolgen voor zijn gezondheid heeft. Hij was deze week gewoon present in Leuven. De specialiteit oude gereformeerde theologie en post-Reformatiestudies heeft een klap gekregen, maar men hoopt die op te vangen met nieuw talent, vertelt decaan prof. dr. Andreas Beck, zelf op Voetius gepromoveerd en directeur van het Instituut voor Post-Reformatiestudies.
Beck typeert Van Asselt als een buitengewone inspirator van de studenten. „Terwijl sommige universiteiten senioren aan de kant zetten, stellen wij dat het juist veel oplevert om gebruik te maken van mensen met veel expertise, wijsheid en levenservaring.”
Dat neemt niet weg dat de universiteit ook op zoek is naar jong talent. Daarom heeft de ETF met de Theologische Universiteit in Kampen het Center of Excellence in Reformed and Evangelical Theology opgericht. Boven: „Doel is meer gezamenlijk onderzoek te doen en op termijn meer doorgroeikansen te creëren voor jonge onderzoekers. We merken dat klassieke theologie zich wereldwijd in meer interesse verheugt. De samenwerking met Kampen levert een mooie bundeling van krachten op. We hopen dat ook de samenwerking tussen Kampen en Apeldoorn vruchtbaar mag zijn.”
De doctoraatsweek deze week laat een komen en gaan van generaties zien. Zo was er het afscheid van prof. Ted van der Ende en prof. Willem Ouweneel. Prof. Van der Ende was al bij de voorloper van de ETF, de Bijbelschool, betrokken. Hij woonde tot zijn 25e jaar in Nederland, vertrok naar Amerika en kwam naar België terug om zending in Europa te bedrijven. Hij was een belangrijke figuur in het proces van internationalisering van de ETF en betrokken bij heel wat nieuwe initiatieven in Oost-Europa.
Prof. Ouweneel is eveneens een markante figuur. Hij hield gisteravond zijn afscheidsrede, waarin hij het uiteengroeien van de academische theologie en de persoonlijke omgang met God in gebed en geloof laakte. Een afscheid in de stijl van de ETF, die wetenschap en geloof immers wil verbinden. In de woorden van Ouweneel: „De theoloog moet niet alleen de Schrift bestuderen en verklaren, maar ook erover mediteren, wat een heel andere zaak is.”