Commentaar: Westen moet veel meer vuist naar Rusland maken
Al enige tijd wordt gesuggereerd dat de dagen van de Koude Oorlog terug zijn. Dat gebeurde eerder, bijvoorbeeld toen de NAVO eind jaren 90 van de vorige eeuw bombardementen op Servië uitvoerde. Of toen Rusland in 2008 tegen Georgië ten strijde trok. Van beide kanten klonk boze taal en werden betrekkingen op een lager pitje gezet.
Nu lijkt de ruzie tussen Moskou en het Westen echter serieuzere vormen te hebben aangenomen. Inzet van de groeiende spanningen is Oekraïne, waar al maanden een burgeroorlog tussen regeringsleger en pro-Russische separatisten woedt. Steeds duidelijker wordt dat Rusland een groeiende militaire bemoeienis met het conflict heeft, hoewel Moskou dat formeel nog altijd ontkent.
Rusland voelt zich echter nog steeds niet geroepen uit te leggen hoe de rebellen in het oosten van Oekraïne aan zware wapens, tanks en een geavanceerde uitrusting komen. Moskou ontkracht ook niet de berichten dat duizenden Russen de grens zijn overgestoken om zij aan zij met de opstandelingen te vechten.
Integendeel, Poetin uit steeds dreigender taal. Zo liet hij zich begin deze week ontvallen dat hij de Oekraïense hoofdstad Kiev binnen twee weken kan innemen. Als hij dat tenminste zou willen, voegde hij eraan toe. Dat is natuurlijk niet minder dan olie op het vuur gooien.
Aan de andere kant wordt overigens ook niet altijd even kies gereageerd. NAVO-chef Rasmussen opperde deze week de mogelijkheid dat Oekraïne lid van de NAVO wordt. In een tijd van hoogopgelopen spanningen is dat nu ook weer niet zo’n handige opmerking.
Ook de NAVO zit kennelijk met de handen in het haar. Natuurlijk nam het bondgenootschap maatregelen. Er komen meer militaire oefeningen in Polen en eind deze week wordt op de NAVO-top hoogstwaarschijnlijk formeel besloten een supersnelle-interventiemacht op te tuigen die in geval van nood binnen 48 uur met forse slagkracht kan optreden.
Leuke maatregelen op zichzelf. Maar behalve het feit dat ze veel geld kosten, zal er in Oost-Oekraïne geen kogel minder om worden afgeschoten. Want Poetin geeft zijn ambities ten aanzien van zijn voormalige satellietstaat echt niet zonder slag of stoot op. Dat heeft hij inmiddels wel bewezen.
Tijdens de Koude Oorlog gaf president John F. Kennedy Amerikaanse oorlogsschepen de opdracht een maritieme blokkade rond Cuba te leggen toen bleek dat de Sovjet-Unie daar kernraketten had geïnstalleerd. Het conflict leidde bijna tot een atoomoorlog tussen beide grootmachten, maar de Russen moesten wel bakzeil halen.
Anno 2014 kan Rusland er kennelijk mee wegkomen dat het de complete Krim inpikt en annexeert en een gewapend conflict in een buurland actief steunt. Vanmorgen meldden Moskou en Kiev weliswaar dat er een „permanent bestand” was bereikt, maar de Russische (militaire) inmenging in het oosten van Oekraïne lijkt voorgoed gewaarborgd.
Het Westen –de Amerikanen voorop– zou veel meer een vuist moeten maken. Dat geldt overigens niet alleen ten aanzien van Moskou, maar evengoed tegen strijders van de Islamitische Staat.