Binnenland

Een bewogen jaar voor de NZa

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet drastisch op de schop. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap naar het interne functioneren van de zorgwaakhond. Het rapport wordt dinsdag officieel naar buiten gebracht, maar delen kwamen maandag al in de openbaarheid. Een beknopt overzicht van de kwesties waar de NZa de afgelopen maanden mee te maken had:

1 September 2014 15:07Gewijzigd op 15 November 2020 12:38
  • Gotlieb

Begin 2014: NZa-medewerker Gotlieb pleegt zelfmoord nadat hij misstanden bij zijn werkgever aan de kaak heeft gesteld. Hij laat een honderden pagina’s tellend dossier achter waarin hij aantoont dat onder meer patiëntgegevens en vertrouwelijke documenten niet veilig zijn bij de zorgwaakhond. Ook had de klokkenluider bezwaar gemaakt tegen zijn beoordeling.

April/mei: Het dossier is voor minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aanleiding voor een onderzoek naar het intern functioneren van de waakhond.

  • Betaalde dienstreizen

Juni: Het bestuur van de NZa blijkt reizen te maken die worden betaald door organisaties waar de zorgautoriteit toezicht op moet houden. Na alle ophef stapt de NZa-top op. Schippers laat wederom onderzoek doen. Dit keer door een externe accountant.

  • Boete St. Antonius Ziekenhuis

Februari: De NZa geeft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een boete van 2,5 miljoen euro naar aanleiding van een rapport over te hoge declaraties. Het is de hoogste boete die de autoriteit ooit heeft uitgedeeld.

Juni/juli: De zorgautoriteit blijkt het rapport niet te hebben gedeeld met het Openbaar Ministerie. Doordat de NZa op eigen houtje heeft gehandeld, is een strafzaak onmogelijk geworden. De Nederlandse politiek is verbolgen en vraagt om opheldering. Schippers en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schrijven dat de NZa zich aan de afspraken heeft gehouden. Het ziekenhuis heeft niet met opzet fout gedeclareerd en dus was een boete op zijn plaats.

  • Boze tandartsen

December 2013: Tandartsen zijn woedend omdat de NZa beweerde dat de tandartstarieven met 10 procent waren gestegen tijdens het experiment met vrije tarieven, maar dat bleek later niet waar. Die proef werd in 2012 na onderzoek voortijdig gestopt, naar een jaar later bleek op basis van onjuiste gegevens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer