Kerk & religie

Zürich ademt sfeer van reformator Bullinger

ZÜRICH. In de Zwitserse stad Zürich herinnert veel aan de reformator Heinrich Bullinger (1504-1575). Het huis waarin hij woonde bevindt zich vlak bij de theologische faculteit van de universiteit van Zürich.

Van een medewerker
26 August 2014 15:53Gewijzigd op 7 March 2023 14:25
De gebouwen van de theologische faculteit van Zürich maken deel uit van het complex van de beroemde Grossmünster, de dominante hoofdkerk van de stad. Foto Wikimedia
De gebouwen van de theologische faculteit van Zürich maken deel uit van het complex van de beroemde Grossmünster, de dominante hoofdkerk van de stad. Foto Wikimedia

In het gebouw van de theologische faculteit werd maandag het Internationale Calvijncongres geopend. De gastheer, kerkhistoricus prof. dr. Peter Opitz, verzorgde de eerste lezing. Het is de elfde keer dat een honderdtal (kerk)historici van over de hele wereld –van Australië en Korea tot Amerika en Finland– samenkomt om elkaar op de hoogte te houden van de stand van zaken in het Calvijnonderzoek.

Dat de universiteit van Zürich de gastheer is, lijkt historisch gezien niet vreemd. De omgeving waarin het congres gehouden wordt, herinnert aan de reformatie van Zwingli en vooral van Bullinger. De gebouwen van de theologische faculteit maken deel uit van het complex van de beroemde Grossmünster, de dominante hoofdkerk van de stad met de vele kerktorens. De woning van de hoofdpredikant van Zürich, die de ”antistes” wordt genoemd, is om de hoek. Daar woonde ooit Bullinger, die er in 1549 Calvijn ontving, toen de Tweede Helvetische Confessie de band tussen Genève en Zürich bezegelde.

Bullinger was nogal honkvast, hij verliet de stad bijna nooit. Zijn briefwisseling is echter van een bijzonder indrukwekkende omvang, en iedereen, vanuit heel Europa, wist hem te vinden om hem in allerlei situaties om raad te vragen. Ook voor Calvijn was hij een vertrouwde correspondent. Het project om te komen tot uitgave van de brieven van Bullinger, die voor de studie van de Reformatie van bijzondere waarde zijn, werd tijdens de eerste dag van het congres met een zekere trots gepresenteerd. De brieven tot het jaar 1545 zijn nu al online te raadplegen. Het zal echter nog decennia kosten voordat het geheel zal zijn voltooid.

Prof. Opitz liet zien hoezeer de reformator van Genève, die meestal direct met Frankrijk verbonden wordt, ook behoorde bij het netwerk van de Zwitserse reformatie. Calvijn was niet alleen de balling vanuit Frankrijk die zijn uitvalsbasis had in een Zwitserse grensstad, maar op den duur zelf ook een Zwitser die een bijzondere band had met zijn geboorteland.

Prof. dr. H. J. Selderhuis, president van het Internationale Calvijncongres, sprak in zijn referaat over de wijze waarop Calvijn de realiteit van sterven en dood ervoer. Aanleiding voor zijn lezing was mede het feit dat het op 27 mei 450 jaar geleden was dat Calvijn het tijdelijke met het eeuwige verwisselde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer