Politiek

Verdeeldheid over aanpak verheerlijken geweld

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer wil dat mensen die terroristisch geweld verheerlijken of goedpraten, worden aangepakt. Over de manier waarop dat moet gebeuren, lopen de meningen uiteen. Het CDA wil dat deze verheerlijking strafbaar wordt gesteld, net zoals het aanzetten tot geweld ook al strafbaar is, maar krijgt daarvoor vooralsnog weinig bijval. In 2005 liep de politieke discussie over apologie, zoals dit wordt genoemd, ook al hoog op.

21 August 2014 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 12:28
Klaas Dijkhoff. beeld ANP
Klaas Dijkhoff. beeld ANP

De VVD, PvdA en de SP denken dat de serieuze gevallen al aangepakt kunnen worden onder de huidige wet. „We moeten ook niet elke recalcitrante puber die een keer een achterlijke tweet stuurt, oppakken”, zei VVD’er Klaas Dijkhoff donderdag. De PvdA en SP verwelkomen een actieve houding van het Openbaar Ministerie maar vinden nieuwe wetgeving geen goed idee. Het lost het probleem niet op en beide partijen zijn huiverig voor een „gedachtepolitie”.

Ze vinden dat iedereen in Nederland zijn mening mag uiten, zelfs al vindt de meerderheid die mening verwerpelijk. „Het is beter dat het openlijk gebeurt dan dat het ondergronds gaat”, zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Ook D66 is beducht voor een inperking van de vrijheid van meningsuiting. De SP wil dat het kabinet meer doet aan de bestrijding van armoede en werkloosheid zodat de kans op radicalisering kleiner wordt.

Aanleiding voor het voorstel van CDA-fractieleider Sybrand Buma is dat aanhangers van de islamitische terreurgroep IS in Nederland zich openlijk roeren tijdens betogingen, zoals onlangs in Den Haag. Volgens Buma staan burgemeesters die hier tegen willen optreden, vrijwel machteloos. De PVV wil dat alle IS-aanhangers worden opgepakt en Nederland uitgegooid.

Volgens Justitie is verheerlijken in het algemeen niet strafbaar en is het aan de rechter te bepalen of het gaat om aanzetten tot geweld, opruiing of apologie. Toenmalig CDA-justitieminister Piet Hein Donner wilde apologie strafbaar maken, maar trok zijn wetsvoorstel in 2005 terug na negatieve adviezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer