Akoord Libië-Frankrijk over schadevergoeding
De nabestaanden van de slachtoffers van een aanslag op een Frans verkeersvliegtuig in 1989 en Libische onderhandelaars hebben vrijdag een akkoord ondertekend over het betalen van schadevergoeding.
Libië gaat per slachtoffer nu 1 miljoen dollar uitkeren, veel meer dan het akkoord dat de Franse en Libische regering in 1999 sloten. Frankrijk ging toen akkoord met een schadevergoeding van 33 miljoen dollar voor de nabestaanden van de 170 omgekomen inzittenden van een UTA-vliegtuig, dat hoogstwaarschijnlijk door toedoen van Libië boven Niger werd opgeblazen. Maar de nabestaanden zelf eisten meer geld toen in de Lockerbie-zaak een akkoord werd bereikt over de betaling van 10 miljoen dollar per slachtoffer. In september blokkeerde Frankrijk in de VN-Veiligheidsraad een voorstel om de sancties tegen Libië op te heffen.
Het particuliere akkoord werd ondertekend door een vereniging van nabestaanden en door een Libische liefdadigheidsstichting onder leiding van de zoon van Muammar Gaddhafi, Seif el-Islam. Hoewel de regeringen formeel buiten de overeenkomst staan, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, later dat een nieuw hoofdstuk is opgeslagen in de diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Libië. De Villepin voerde in Parijs al besprekingen met zijn Libische ambtgenoot Abdel-Rahman Shalqam.
Het vrijdag ondertekende akkoord moet de weg vrijmaken voor opheffing van de sancties tegen de regering van Gadhafi. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben de Veiligheidsraad gevraagd de strafmaatregelen op te heffen, maar Frankrijk blokkeerde dat als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad in verband met de UTA-zaak.
De nabestaanden van Lockerbie krijgen in totaal 2,7 miljard dollar van Libië, maar ze krijgen dat geld pas als de VN-sancties tegen Libië zijn opgeheven. Volgens de VS en Groot-Brittannië heeft het Noord-Afrikaanse land aan alle voorwaarden voldaan voor het opheffen van de sancties.
De slachtoffers van de aanslag op het UTA-toestel kwamen uit zeventien landen, maar Frankrijk was met 54 doden het zwaarst getroffen. In de Republiek Congo, waar 49 slachtoffers vandaan kwamen, is met tevredenheid op het in Parijs gesloten akkoord gereageerd. Het later neergestorte toestel was in Brazzaville opgestegen.
Een Franse rechtbank heeft in verband met de aanslag op het UTA-vliegtuig zes Libiërs, onder wie een zwager van Gadhafi, bij verstek veroordeeld. Libië houdt vol dat zij onschuldig zijn en zegt alleen op humanitaire gronden tot schadevergoeding over te gaan.