Economie

Ruslandkenner Kees Kranenburg: Onze sancties hebben hun doel gemist

DELFGAUW. Kees Kranenburg werkte twee jaar als teeltadviseur in Rusland. Vorige week was hij er op vakantie en gaf zijn ogen goed de kost.

19 August 2014 18:12Gewijzigd op 15 November 2020 12:26
Kees Kranenburg. beeld Kees Kranenburg
Kees Kranenburg. beeld Kees Kranenburg

Wat hebt u met Rusland?

„Ik heb 30 jaar komkommers geteeld. Drie jaar geleden verkocht ik mijn grond en ging in opdracht van adviesbureau DLV Plant naar Rusland. In de buurt van Sint-Petersburg heb ik voor Vyborzhets, een van de modernste komkommerkwekerijen van Rusland, een nieuw bedrijf opgestart. Inmiddels bezit ik een verswinkel in Delfgauw, maar ik heb nog steeds goede contacten in Rusland.”

Hoe kijkt de Russische consument aan tegen voedsel uit Nederland?

„In de tijd dat ik daar woonde, heb ik de Russen beter leren kennen. Vreemd genoeg hebben wij vaak een verkeerde indruk van deze mensen. Russische consumenten zijn kritisch en chauvinistisch. Ze geven veel geld uit aan voedsel. Daarom is het land een goede afzetmarkt voor groente en fruit. Hollands product staat heel hoog aangeschreven en is wereldwijd bekend. Omdat groente en bloemen in Rusland sowieso duurder zijn dan bij ons, klagen consumenten niet gauw over de prijs.”

Wat merkte u tijdens uw vakantie in de winkels van de boycot?

„Niets. Winkeliers vroegen mij wel: Waar zijn jullie tomaten? Maar de schappen waren goed gevuld met tomaten van elders. Het is nu zomer, de teelt in Rusland zelf draait op volle toeren. Ook landen die vroeger bij de Sovjet-Unie hoorden, leveren volop groenten.”

Leiden de hogere prijzen tot kritiek van Russen op de regering?

„De Russen zijn het gewend hoge prijzen te betalen. Kritiek op de regering is er niet. President Poetin is zeer populair, Oekraïne is de boosdoener. Men verwacht van Poetin dat hij de Russischsprekende Oekraïners helpt. De hele dag door zie je beelden op tv van vermoorde mensen, ook kinderen, beelden die in Nederland niet vertoond worden. Wat dat betreft merk je toch dat in ons land de berichtgeving tekortschiet.”

Wat verwacht u van de Russische zoektocht naar alternatieve leveranciers?

„Er zijn onderhandelingen gestart met Argentinië. China heeft al groente aangeboden. Toch zal de aanvoer in de winter tegenvallen, als het Spaanse product niet kan worden geïmporteerd. Voor Nederlandse telers is het seizoen dan voorbij, die lijden heel veel schade.”

Welke gevolgen heeft deze boycot voor de positie van Nederlandse bedrijven op de Russische markt?

„Het is de vraag of de Russen straks weer willen terugkeren naar hun oude leveranciers. Handelsstromen worden omgelegd, Nederlandse bedrijven komen in de problemen, onze economische groei zal worden geremd. Onze sancties tegen Rusland hebben hun doel gemist.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer