Soennieten open voor samenwerken met Abadi
BAGDAD (ANP/RTR). Soennitische geestelijken staan open voor samenwerking met een nieuwe Iraakse regering onder de beoogde premier Haider al-Abadi. Dat zei een woordvoerder van de soennieten vrijdag.
Zegsman Taha Mohammed Al-Hamdoon liet weten dat wel aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan, voordat die samenwerking gestalte kan krijgen. Hij zei dat er onder meer een eind moet komen aan het geweld van sjiitische milities tegen soennieten. Een andere Soennitische stammenleider, Ali Hatem Suleiman, sluit niet uit dat de gematigde soennieten zich gaan verenigen tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS)
De soennieten hebben weinig op met de sjiiet Nuri al-Maliki, die donderdag zijn aftreden bekendmaakte. Als premier probeerde Maliki niet de verschillende bevolkingsgroepen te verzoenen, maar zette hij de sjiitische meerderheid tegen vooral de soennieten op. Dat leidde er onder meer toe dat ook gematigde soennieten de opmars van IS gingen steunen.
De invloedrijkste sjiitische geestelijke in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, sprak vrijdag zijn steun uit voor Abadi. Hij riep alle politici in het land op hun „historische verantwoordelijkheid” te nemen door Abadi te helpen bij het vormen van een nieuwe regering.
De Iraakse resident Fuad Massum benoemde plaatsvervangend parlementsvoorzitter Abadi maandag tot formateur van een nieuw kabinet. Abadi zelf liet vrijdag weten dat hij bij het vormen van een nieuwe regering „geen beloften zal doen die niet realistisch zijn”. Hij vroeg aan de Irakezen samen te werken om te voorkomen dat het land door een burgeroorlog uit elkaar valt.
De in 1952 geboren sjiiet Abadi vluchtte naar het buitenland tijdens de dictatuur van Saddam Hussein. Als vervolg op de studie elektrotechniek in Bagdad promoveerde hij in 1981 aan de Universiteit van Manchester. Daarna werkte hij in Groot-Brittannië onder meer als industrieel adviseur en gaf hij leiding aan het bedrijf dat de liften van een gebouwencomplex van de BBC onderhield. Tijdens de dictatuur van Saddam Hussein liet de regerende Baath-partij twee broers van Abadi executeren. Na de door de Amerikanen geleide invasie in Irak en de val van Hussein in 2003 keerde Abadi terug naar zijn land.