Zomerserie Bijbelse graven: Job
Dit is het zevende deel in een negendelige serie over –al dan niet authentieke– graven van personen uit de Bijbel. Volgende week woensdag deel 8.
Persoon
„Er was een man in het land Uz, zijn naam was Job; en dezelve man was oprecht en vroom en godvrezende en wijkende van het kwaad” (Job 1:1).
De beproefde en godvrezende Job staat in de islam bekend als de profeet Ayyub.
Plaats
Zo’n 40 kilometer van Salalah, een kuststad in Zuid-Oman, bevindt zich de graftombe van ”Nabi Ayyub”. De plek maakt als pelgrimsoord deel uit van de islamitische traditie en is onder toeristen populair vanwege de adembenemende ligging in heuvelachtig natuurschoon. Op de locatie bevinden zich een moskee en een kleine gebedsruimte.
De graftombe in Oman is allerminst exclusief. Ook in Israël, Turkije, Oezbekistan, Irak en Libanon bevinden zich graftombes die aan Job zijn gewijd. Laatstgenoemde wordt geclaimd door de druzen in het Choufgebergte, het gebied in Libanon waar veel druzen woonachtig zijn.
Oorsprong
Over de oorsprong van de graftombe is weinig bekend, maar volgens de traditie dateert de kleine en eenvoudige stenen moskee bij het graf van Job al uit de tijd van Job zelf; hij zou op de plek hebben gebeden.
Betekenis
Als we afgaan op de afmetingen van het graf, was Job een reus: de tombe is 4,5 bij 1,5 meter. En niet alleen dat, ook de vermeende voetafdruk van Job in een metalen luik in de grond voor de ingang is er een van formaat. De voetafdruk verwijst naar de geschiedenis van Job in de islam: daarin stelt Allah hem op de proef. Uiteindelijk geeft Allah hem de opdracht om met zijn voet op de grond te stampen. Daarmee ontspringt er een waterbron, waarin Job zich wast en waardoor hij weer zijn gezondheid terugkrijgt. In de islam staat ”Nabi Ayyub” symbool voor geduld.