Afrikaanse kerken strijden tegen ebolavirus
MONROVIA. Kerken in West-Afrika nemen allerlei maatregelen om verdere verspreiding van het dodelijke ebolavirus een halt toe te roepen. Er wordt gebeden, gevast, voorlichting gegeven. En elkaar de hand geven zit er voorlopig niet in.
Het ebolavirus heeft sinds de uitbraak in februari al meer dan duizend slachtoffers gemaakt in Liberia, Guinee, Nigeria en Sierra Leone. In een ziekenhuis in Madrid overleed dinsdag de eerste Europeaan: de Spaanse priester Miguel Pajares (75). Hij liep het virus op tijdens zijn missionaire werk in Liberia.
Ebola is een van de gevaarlijkste ziekten die er bestaan. Tot 90 procent van de patiënten overlijdt eraan. Het virus, dat onder meer diarree, huiduitslag en interne en uitwendige bloedingen veroorzaakt, verspreidt zich via lichaamsvloeistoffen zoals bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet.
Ondanks het gevaar op besmetting zaten veel christenen zondag gewoon in de kerkbanken. Aan de waarschuwingen van de Liberiaanse president Sirleaf, die vorige week de noodtoestand in haar land afkondigde, leken zij geen boodschap te hebben. „Iedereen is bang”, zei een bezoeker van St. Peter’s Lutheran Church in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia tegenover persbureau Reuters. „Maar ebola brengt ons geloof niet aan het wankelen.”
Wel treffen veel kerken maatregelen om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Zo dragen leden van de Providence Baptist Church in Monrovia handschoenen tijdens de viering van het heilig avondmaal.
De Rooms-Katholieke Kerk in Nigeria verbiedt parochianen om elkaar tijdens de mis de hand te drukken. Een priester zei maandag tegen de krant Vanguard dat „sommige mensen erg zweten en dat is een van de manieren waarop het virus wordt overgebracht.” Priesters zullen de hostie voorlopig niet op de tong plaatsen, maar hem in de hand leggen.
Bij kerken in Liberia zijn emmers bij de ingang geplaatst, zodat kerkgangers hun handen kunnen wassen. Ook hebben de kerkgemeenschappen afgesproken om in hun kerken voorlichting over het ebolavirus te geven aan de brede gemeenschap om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Er wordt ook gebeden en gevast. De Nigeriaanse kardinaal John Onaiyekan vroeg maandag om tijdens de mis te bidden dat het virus zich niet verder verspreidt. Kerkelijk leiders in Monrovia gingen kerkgangers afgelopen weekend voor in drie dagen van gebed en vasten. Daarbij gaven zij een verklaring uit waarin onder meer stond dat God „boos” is op Liberia.
Ook moslims nemen maatregelen tegen het virus. In Sierra Leone hebben christenen en moslims vorige maand een alliantie gevormd in de strijd tegen de dodelijke ziekte. „Ebola maakt geen onderscheid tussen mensen en politieke partijen”, aldus de methodistische bisschop John K. Yambasu, voorzitter van de taskforce. „Als het virus toeslaat, doodt het iedereen, tot welke religieuze of politieke groepering iemand ook behoort.”
Zie ook:
Kerk Nigeria verbiedt vredesgroet, Reformatorisch Dagblad (12 augustus 2014)
ZGG houdt gevolgen ebola in de gaten, Reformatorisch Dagblad (9 augustus 2014)