Even voelen wat christenen in Irak meemaken
UTRECHT. Het dragen van het zogenoemde ”nasrani”-teken, waarmee christenen wereldwijd hun verbondenheid met verdrukte geloofsgenoten in Irak uitdrukken, is niet zonder gevaar, ervoer priesterstudent Jaider Chantré Sánchez zondag in Utrecht. „Het was verschrikkelijk. Ik was heel bang.”
De 27-jarige student van het priesterseminarie in Utrecht besloot zondagmorgen naar de mis een T-shirt met het nasrani-teken –de Arabische letter N van Nazarener– aan te trekken. Sinds de IS-strijders vorige maand in de Iraakse stad Mosul de huizen van christenen met het N-teken brandmerkten, kreeg ”WeAreN” wereldwijd een symbolische functie, vooral op de sociale media.
Toen Jaider Chantré Sánchez, afkomstig uit Colombia, na afloop van de mis nietsvermoedend door de Utrechtse binnenstad liep, kwam hij twee moslimmannen in religieuze gewaden tegen. „Ze zagen mijn T-shirt, spuugden op de grond en schreeuwden tegen mij: „We gaan jullie allemaal vermoorden, jullie zullen van de aarde verdwijnen.” Ik dacht dat ze me zouden gaan slaan, dus ik maakte dat ik wegkwam. Maar ze kwamen achter me aan. Ik liep een park in, waar gelukkig veel mensen waren. Daar ben ik ze kwijtgeraakt.”
Hij noemt het een „bizarre ervaring.” De mannen waren volgens hem heel agressief. „Het was verschrikkelijk. Ik was heel bang. Op dat moment voelde ik wat onze broeders in Irak elke minuut voelen.” Eigenlijk wilde hij direct zondag aangifte bij de politie te doen, maar hij durfde niet meer alleen over straat. Voor woensdagmiddag staat een afspraak gepland. „De politie moet iets doen. Dit moet stoppen voordat het erger wordt.”
De student wilde met het dragen van het T-shirt zijn solidariteit met de christenen in Irak laten zien. „Op onder andere Facebook is een hele campagne gaande, waarbij christenen hun steun betuigen aan hun Iraakse broeders en zusters. Zodoende heb ik zo’n shirt besteld. In Colombia, waar ik tot 2009 woonde, is 80 procent van de mensen rooms-katholiek. Vanwege mijn geloof wilde ik dit doen. Maar ik had nooit gedacht dat dit me in Nederland zou overkomen.”
Of hij het shirt na zondag nog aantrekt? „Ik heb het gisteren nog aangehad. Ik kan mijn geloof niet verbergen. Maar eerlijk gezegd twijfel ik wel of ik het nog vaker ga doen.” Hij postte zondag zijn ervaring op Facebook en sloot af met een waarschuwing: „Dames en heren, het christen-zijn is gevaarlijk geworden. Alleen als wij echt bewust van ons geloof zijn, kunnen wij begrijpen dat het de moeite waard is om voor Onze Lieve Heer te sterven…” Zijn bericht leverde een groot aantal steunbetuigingen op. „Heel mooi om te ervaren”, aldus Chantré Sánchez.
Krankzinnig
Hans Zuijdwijk, woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht, noemt het een „zeer betreurenswaardig” voorval, dat echter niet groter moet worden gemaakt dan het is. „Broeder Jaider heeft het gewoon slecht getroffen. Ik heb echter niet de indruk dat het inmiddels zo erg is dat het dragen van een T-shirt met een christelijk symbool niet meer kan.”
Hem werd inmiddels gevraagd of het aartsbisdom nu christenen gaat adviseren om af te zien van het dragen van dergelijke symbolen. „Dat in geen geval”, aldus Zuijdwijk. „Dan zou je toegeven aan een krankzinnig iets. Het zou wat anders zijn als er op het T-shirt iets als ”Dood aan ISIS” had gestaan. Dan kun je nog begrijpen dat dat zulke reacties oproept. Maar als dit al niet meer kan…”
Hij noemt het „heel verstandig” dat de student aangifte gaat doen. „Hij is niet alleen uitgescholden, maar ook geïntimideerd en achtervolgd. Heel beangstigend.”
Het aartsbisdom zelf onderneemt geen stappen. „Dit is een incident, dat ik nog niet vaker heb meegemaakt. Mochten er later nog meer van dit soort zaken gebeuren, dan komt er misschien een moment waarop we met andere religieuze instellingen om de tafel moeten.”