Binnenland

’Geen huishoudwater voor bejaarden en kinderen’

Ieder gezin in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt tenminste een keer per jaar ziek door het dagelijks gebruik van huishoudwater. Dat stelt hoogleraar Gezondheidstechniek voor Gebouwen A. van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij adviseert dan ook om hoogbejaarden en gezinnen met kleine kinderen van het huishoudwater af te sluiten.

ANP
1 February 2002 08:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

Drink- en huishoudwater worden in het gebied gescheiden van elkaar aangeboden. Het huishoudwater is voor onder meer het doortrekken van het toilet en de was. Door dampdruppels in te ademen wanneer je de wc doortrekt of de was uit de wasmachine haalt, kunnen legionella- en longinfecties ontstaan. Wanneer je huishoudwater binnenkrijgt, kunnen maagdarminfecties ontstaan die uitdroging en allergieën veroorzaken.

„De meeste mensen zullen daar niet zo’n last van hebben, maar voor de groep hoogbejaarden en kleine baby’s kan het levensgevaarlijk zijn”, aldus Van Bronswijk. Ze berust haar advies op basis van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 1997. „Daarin worden de risico’s al uitgebreid beschreven, maar de politiek heeft er overheen gekeken”, verklaart de hoogleraar.

Volgens G. Worrell van waterleidingbedrijf Hydron, dat het water levert in Leidsche Rijn is er geen sprake van risico’s. „Als wij, of de Inspectie Volksgezondheid alleen al het vermoeden zouden hebben dat er een kleine kans is dat het huishoudwater ziektes veroorzaakt, dan zouden we accuut stoppen.”

Het idee om drink- en huishoudwater te scheiden vloeit vooral voort uit milieu-overwegen om het grondwater te besparen. Volgens Van Bronswijk zal er met het Nederlandse regenachtige klimaat nooit een waterprobleem ontstaan.

De Utrechtse Vinex-wijk is de eerste wijk dat gescheiden waterleidingen heeft. Nadat bij de bouw de twee verschillende waternetten in verbinding met elkaar bleven staan en het drinkwater besmet raakte met de e-colibacterie en in een huis zelfs de leidingen verwisseld waren, ontstond de discussie over de gezondheid van huishoudwater.

Om de consument de kans te geven zijn gezondheid te beschermen raadt Van Bronswijk aan het huishoudwater een dieppaarse kleur te geven, zodat hij of zij kan controleren of water goed is aangesloten in huis en dat er geen vermenging ontstaat.

„Dat vind ik een beetje overdreven”, meent Worrell. „Ik zie niet zo snel mensen water drinken uit het toilet of de wasmachine. De mensen in Leidsche Rijn weten heel goed dat er twee verschillende waterleidingen zijn, en die zijn heel goed van elkaar te onderscheiden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer