Oosterse kerken bepleiten extra inspanningen voor christenen in Irak
DIMAN. Leiders van oosters-orthodoxe kerken hebben na een overleg dit weekend in het Libanese Diman opgeroepen tot internationaal ingrijpen om het geweld tegen christenen in het Midden-Oosten te stoppen.
De geestelijken stellen dat er in de achterliggende weken meer dan 100.000 christenen uit Mosul en de Ninevévallei zijn verdreven.
De kerkleiders spraken hun ontgoocheling uit over de lauwe reactie van Arabische en islamitische leiders. Ze menen dat Europese landen de uittocht van christenen bevorderen, onder het voorwendsel van bescherming van de bevolking.
De kerkleiders hebben moslims en christenen ertoe opgeroepen om hun krachten te bundelen. Alleen samen kunnen de verschillende bevolkingsgroepen ervoor zorgen dat hun rijke erfenis aan de komende generaties wordt doorgegeven, stellen ze.
De World Evangelical Alliance, die 600 miljoen evangelicale christenen vertegenwoordigt, heeft zaterdag opgeroepen tot gebed voor christenen die het slachtoffer worden van vervolging door militante islamisten. Ook riep de organisatie de internationale gemeenschap ertoe op om in actie te komen tegen de aanvallen van rebellen die een islamitisch kalifaat willen vestigen in het Midden-Oosten.
Vanuit de Rooms-Katholieke Kerk klinkt er eveneens bezorgdheid over de situatie in Irak. Kardinaal Filoni, die vrijdag door paus Franciscus werd benoemd tot zijn persoonlijke gezant in Irak, is maandag afgereisd naar Iraaks-Koerdistan om de solidariteit van de paus met de vluchtelingen uit te drukken.