Buitenland

Oekraïne verwerpt bestand met rebellen

KIEV (ANP/DPA/RTR). De pro-Russische separatisten hebben met hun oproep tot een bestand in Oost-Oekraïne bot gevangen bij het Oekraïense regeringsleger. Een legerwoordvoerder zei zondag dat als de rebellen een bestand willen „ze de wapens moeten neerleggen en de witte vlag moeten hijsen”.

11 August 2014 07:01Gewijzigd op 15 November 2020 12:18
Foto AFP
Foto AFP

Rebellenleider en premier Aleksandr Zahartsjenko van de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek Donetsk’ had zaterdag opgeroepen tot een bestand, omdat een humanitaire ramp zou dreigen. De stad Donetsk, het belangrijkste bolwerk van de opstandelingen, kampt met tekorten aan water, voedsel, medicijnen en elektriciteit. Er wonen ongeveer een miljoen mensen in de stad. De opstandelingen krabbelden later terug en lieten weten dat het leger eerst de militaire acties moet staken, voordat gesproken kon worden over een wapenstilstand.

Het Oekraïense leger maakte zondag echter duidelijk dat het niet van plan is de acties tegen de separatisten stop te zetten. Oostelijk van Donetsk vochten ze met de opstandelingen om de controle over het strategisch gelegen Krasnyj Loetsj. De stad ligt tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk. Ook loopt er een belangrijke weg naar de Russische grens door de stad.

Igor Girkin, alias Igor Strelkov, een rebellencommandant in Oost-Oekraïne, zei dit weekeinde dat zijn mannen in Donetsk volledig zijn omsingeld door het Oekraïense leger. Hij is de rebellenleider die triomfantelijk een bericht de wereld instuurde nadat het toestel van Malaysia Airlines was neergestort. Bij het juridische onderzoek naar het vermoedelijke neerschieten van het passagiersvliegtuig vol Nederlanders komt men mogelijk ook bij Girkin uit.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei zondag dat hij met het Rode Kruis en de Verenigde Naties overlegt over het sturen van humanitaire hulp naar Oost-Oekraïne. Westerse landen en de NAVO wantrouwen Moskou en houden er rekening mee dat de Russen het motief van een humanitaire of vredesmissie gebruiken om Oekraïne binnen te vallen.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zaterdag telefonisch met elkaar gesproken over de crisis. Het Witte Huis liet na het gesprek weten dat Merkel en Obama het erover eens zijn dat een Russische interventie op Oekraïens grondgebied niet zonder gevolgen zal blijven als dat gebeurt zonder toestemming van de Oekraïense regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer