Experts van WHO bespreken aanpak ebola
GENÈVE (ANP/RTR). Internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn in Genève bijeengekomen om over nieuwe maatregelen tegen ebola te spreken. Zij moeten onder meer bepalen of de verspreiding van het levensgevaarlijke virus een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid is. Dat is bij ebola nog nooit gebeurd.
De ziekte, die onder meer gepaard gaat met hoge koorts en in- en uitwendige bloedingen, dook dit jaar op in het West-Afrikaanse land Guinee. Het virus verspreidde zich naar de buurlanden Liberia en Sierra Leone. In Nigeria zijn zeker acht patiënten gemeld, van wie er twee zijn overleden. Het totaal aantal gevallen is opgelopen tot 1600. Ongeveer 900 patiënten zijn overleden.
Een van de experts is de Belgische arts Peter Piot, die in 1976 met anderen in het toenmalige Zaïre (nu Democratische Republiek Congo) het ebolavirus identificeerde. De experts zullen onder meer buigen over de vraag of experimentele behandelingen vaker moeten worden toegepast. Twee Amerikanen die in Liberia met het virus zijn besmet, zouden in de Verenigde Staten goed hebben gereageerd op hun behandeling met een nog niet goedgekeurd medicijn.
Griekenland heeft zijn burgers woensdag geadviseerd alleen naar de vier West-Afrikaanse landen waar ebola is geconstateerd, te reizen als dat dringend noodzakelijk is. Het Zuid-Europese land waar veel migranten uit Afrikaanse landen aan land komen, heeft voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich in het land verspreidt. Zo worden migranten met hoge koorts in quarantaine gehouden. Overigens komen er vrijwel geen inwoners van de vier Afrikaanse landen naar Griekenland.