Munt uit eerste eeuw ontdekt in Bethsaida
BETHSAIDA. Archeologen uit de Verenigde Staten hebben bij opgravingen in het verloren gegane Bijbelse Bethsaida (Israël) een zeldzame munt uit de eerste eeuw gevonden. Dat meldt het nieuwste nummer van het tijdschrift Biblical Archaeology Review.
De ontdekking werd gedaan bij het Meer van Galilea. Daar doen onderzoekers van de universiteit van Nebraska (Omaha) al een paar jaar archeologisch onderzoek.
De vondst betreft een bronzen Judea Captamunt die geslagen is in de tijd van de Romeinse keizer Domitianus (51-96). De munt is gemaakt ter gelegenheid van de verovering van Judea en de verwoesting van Jeruzalem in 70 na Christus door zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Er zijn slechts 48 vergelijkbare exemplaren bekend.
Op de munt staat aan de ene kant keizer Domitianus afgebeeld, aan de andere zijde is een palmtak weergegeven. De munt zou gemaakt zijn in Caesarea. Circa 25 jaar lang is hij in gebruik geweest, stellen de archeologen.
De munt laat zien dat de Romeinse keizer veel belang hechtte aan het neerslaan van de opstand in Judea en Galilea (66-70 na Chr.), zegt dr. Carl Savage, een van de archeologen. De revolutie werd in het jaar 70 beëindigd met de verovering van Jeruzalem. Daarna vochten veel Joden nog door op plaatsen als het woestijnfort Masada bij de Dode Zee.
De archeologische locatie Bethsaida werd in 1987 ontdekt. Bethsaida –een klein dorp aan de noordkant van het Meer van Galilea in Noord-Israël– was de woonplaats van Petrus, Andreas en Filippus. Jezus genas er tijdens Zijn omwandeling op aarde een blinde man en voedde er de schare die Hem volgde. De stad werd in de vierde eeuw verwoest door een ramp.
Opdrachtgever voor de munt is Agrippa II geweest, stellen de archeologen. Hij was de laatste heerser uit de herodiaanse dynastie en wist in de gunst van de Romeinen te komen. Van hem is bekend dat hij Judaea Captamunten liet maken.