Binnenland

Verkenning eindelijk succes, experts aan zet

KIEV/DONETSK (ANP). Enkele Nederlandse en Australische experts hebben donderdag eindelijk het rampgebied van vlucht MH17 bereikt. Zij maakten deel uit van een verkenningsmissie van de OVSE en wisten het gebied zonder incidenten te bereiken. Het repatriëringsteam probeert de komende dagen steeds naar de rampplek te gaan om naar stoffelijke resten en bezittingen te zoeken.

31 July 2014 20:15Gewijzigd op 15 November 2020 12:10

„Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden”, liet missiehoofd Pieter-Jaap Aalbersberg weten. „Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistiek nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.” Als alles goed gaat, moet de volledige operatie tegen het einde van het weekend zijn ingericht. Zo’n 5 zoekteams zullen dan waarschijnlijk enkele weken bezig zijn.

Ondanks de geslaagde verkenning blijft het gissen hoe veilig de situatie de komende dagen is. Aalbersberg is in elk geval hoopvoller gestemd dan woensdag, toen de OVSE door gevechten niet bij de rampplek kon komen. Overigens hebben journalisten het gebied donderdag niet kunnen bereiken. Na artilleriebeschietingen vlak bij de rampplek moesten zij rechtsomkeert maken. Welk kamp schoot, is niet duidelijk. Kiev had donderdag een ‘dag van rust’ in de omgeving van de wrakstukken beloofd.

Het is het repatriëringsteam donderdag gelukt om DNA-monsters van 25 slachtoffers in bezit te krijgen. „Ook persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn nu in ons bezit. De spullen en het DNA-materiaal lagen in het mortuarium in Donetsk en zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts.” Aalbersberg wil het DNA-materiaal en de spullen vrijdag naar Charkov brengen voor een eerste forensische check. Daarna wordt het zo snel mogelijk naar Nederland gebracht.

De Maleisische premier Najib Razak, die ruim 40 landgenoten verloor bij de crash, was donderdag in Nederland. Hij sprak met zijn ambtgenoot Mark Rutte, tekende het condoleanceregister en bezocht de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar legde hij een krans en sprak hij met onderzoekers die de lichamen identificeren.

Donderdag werd duidelijk dat bij de vliegramp, precies twee weken geleden, in totaal 196 Nederlanders zijn omgekomen. Een van de slachtoffers reisde op een Maleisisch paspoort, maar blijkt ook de Nederlandse nationaliteit te hebben gehad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer