„Deze sancties raken Poetin wél”
DEN HAAG (ANP). Het Westen lijkt de Russische president Poetin eindelijk een draai om de oren te hebben gegeven. De Europese Unie en de Verenigde Staten probeerden Rusland al maanden onder druk te zetten, maar durfden lange tijd geen zware economische maatregelen aan. Poetin was van eerdere sancties niet onder de indruk. De nieuwste maatregelen die deze week als gevolg van de Oekraïense vliegramp zijn afgesproken, raken hem wél. Dat denkt Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen.
Door de sancties hebben Russische staatsbanken geen toegang meer tot de westerse en Europese kapitaalmarkt, komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en kan Rusland lastiger aan zaken als helmen en kogelwerende vesten komen. Ook levert Europa geen hoogwaardige technologie meer voor bepaalde vormen van oliewinning.
„Dit moet Poetin wel verontrusten”, aldus Colijn. „Deze maatregelen bedreigen de groei van de Russische economie. Poetin moet op zoek naar spullen die hij in het Westen dacht te kunnen kopen.” Naast wapens betreft dat ook zogeheten ‘dual use-goederen’: zaken als computers en messen, die voor oorlogsdoeleinden gebruikt kunnen worden, maar waar onschuldige consumenten ook behoefte aan hebben.
Het vinden van alternatieve leveranciers kan nog knap lastig worden, denkt de onderzoeker. „In India en China kan Poetin dergelijke spullen niet krijgen. Misschien in Japan wel, maar Amerika zal er wel voor zorgen dat Japan daar niet aan meewerkt.” Zuid-Korea is wellicht een optie.
Rusland kon al eens eerder fluiten naar deze goederen en die beperking hakte er flink in. „Na de Tweede Wereldoorlog heeft het Westen 40 jaar lang een soort wapenembargo en dual use-beleid gevoerd tegen Rusland. Vanaf de jaren 50 was de kwaliteit van Russische wapens stelselmatig minder dan die van het Westen.” Mede daardoor verloor Rusland de Koude Oorlog.
Colijn schat dat het „een jaar of 2” kan duren voordat Poetin echt last begint te krijgen van deze sancties. „Het gaat hem wel opbreken. Zeker omdat hij in 2010 zei dat hij de import uit het Westen nodig had om de verwaarloosde Russische krijgsmacht weer up-to-date te krijgen. Dat zou in 2020 klaar moeten zijn, maar gaat nu wel langer duren.”