Binnenland

Beurs Naar Buiten in Engelse sfeer: op de foto bij Londense taxi

BARNEVELD. Chinese groene thee, Italiaans schepijs en Betuwse kakelroom. Op Naar Buiten ontbreken ze niet, maar de beurs staat vooral in het teken van Groot-Brittannië. „Wie is de echte Highlander?”

31 July 2014 08:38Gewijzigd op 15 November 2020 12:10
Paalwerpen op de beurs Naar Buiten, als onderdeel van de Highland Games. Foto RD, Henk Visscher
Paalwerpen op de beurs Naar Buiten, als onderdeel van de Highland Games. Foto RD, Henk Visscher

Het terrein van Landgoed de Schaffelaar in Barneveld is deze woensdagochtend drassig. „Typisch Engels”, zegt Menno de Bruyne, gestoken in een Brits ruitjescolbert. Als overtuigd Engeland­fan opent de voorlichter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer de veertiende editie van Naar Buiten. Om 10.00 uur schuift hij het doek voor de toegangspoort weg.

De Bruyne weet niet waar zijn voorliefde voor Groot-Brittannië vandaan komt. Toen hij in 2004 voor een wandel­vakantie naar Engeland reisde, was hij meteen verkocht. Hij spreekt van „bijna een soort magische ervaring.” Terwijl hij op het Engelse platteland wandelde, is zijn „liefde voor Engeland geboren.”

Verspreid over het beursterrein wapperen talloze Engelse vlaggen. Het aanbod van de stands is intussen zoals de vaste bezoekers van Naar Buiten gewend zijn: van boeken tot kleding, van tuin­artikelen tot orgels. Talloze stichtingen vragen bij de ruim 7400 bezoekers op deze eerste beursdag aandacht voor bijvoorbeeld ontwikkelingwerk.

Dubbeldekkers

In de Britse hoek promoot David-Jan Baan de mogelijkheid om als bruidspaar met gasten op de trouwdag per Engelse dubbel­dekker naar het gemeentehuis en de kerk te gaan. Hij stond al vaker op Naar Buiten, maar laat dit keer twee extra bussen zien. „We bedienen de doelgroep van deze beurs behoorlijk.”

Tegenover een bloemrijke stand waar bezoekers genieten van een Engelse high tea, bekijkt het echtpaar Meiring uit het Friese dorp Veenwouden enkele oude auto’s. Hij zet haar met zijn iPhone op de foto bij een Londense taxi uit 1957. „Deze komt natuurlijk in mijn plakboek”, zegt ze. Het tweetal is vanaf een camping in Epe in een kleine vier uur tijd naar Barneveld gefietst. „We wilden dit weleens meemaken.”

Om 12.00 uur hebben in de activiteitenring Highland Games (Hoogland Spelen), bekend uit Schotland, plaats. „Wie is de echte Highlander?” vraagt de presentator. Twee teams gaan onder meer paalwerpen en keigooien. Vier geoefende „strijders” krijgen hulp van de 9-jarige Anton Velle­koop uit Hendrik-Ido-Ambacht, die vanochtend als eerste op Naar Buiten zijn Highland-diploma haalde. Vijf mannen uit het publiek vormen het tweede team. Ze delven het onderspit.

Twee uur later staat het publiek enkele rijen dik rondom de ring voor een demonstratie paardenpolo, een traditie uit Engeland. De activiteit begint met vertraging, omdat twee paarden de brug naar het binnenterrein niet over durven. Uiteindelijk bereiken ze in een trailer de overkant.

„Dit is onze Nederlandse prins Charles”, zegt de presentatrice als Alexander Bijleveld te paard de ring binnenrijdt. Samen met zijn zoon Alexander junior bindt hij de strijd aan met zijn zoon Reinier, die met een andere ruiter een team vormt. Ze proberen vanaf het zadel met een lange stick een bal in een goal te slaan. De beide Alexanders winnen. „Je kunt zien dat vader en zoon goed op elkaar zijn ingespeeld.”

Huttendorp

Elders zijn kinderen druk aan het knutselen. In een tent maken ze houten naambordjes met een dier van gips erop. De oudere jeugd geniet onder meer van ”speedminton” –een mix van tennis, squash en badminton– en mountainbiken. Dat laatste is een nieuwe beurs­activiteit.

Ook het –eveneens nieuwe– hutten­dorp voorziet in een behoefte. Thirza, Peterieke en Tineke van Beijnum uit Streefkerk hebben thuis al een naambord gemaakt voor hun hut: Thipeti. Verderop is Robert Otte uit Kruiningen met zijn vader aan het timmeren. „We proberen er wat van te maken”, zegt pa Otte. Hij wijst naar een trapje: „Dat gaat naat het dakterras van de hut.”

Wim Warnar loopt al blazend op zijn doedelzak over het terrein. De Amsterdamse theologiestudent is lid van de vereniging Pegasus Pipes & Drums in Barne­veld, waar zijn ouders wonen. Hij geniet van het muziek maken én van de contacten binnen de club, die deze week diverse optredens verzorgt op Naar Buiten. „Het is goed dat je als theoloog ook een beetje onder de mensen komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer