Binnenland

Na 2 weken nog niet alle slachtoffers geborgen

EINDHOVEN (ANP). Het is donderdag precies 2 weken geleden dat een Boeing 777 van Malaysia Airlines in Oekraïne neerstortte. Aan boord waren 298 mensen, onder wie 195 Nederlanders. Een beknopt overzicht van de gebeurtenissen sindsdien.

31 July 2014 07:02Gewijzigd op 15 November 2020 12:09

17 juli: Vlucht MH17 stijgt rond 12.00 uur op vanaf Schiphol. Ongeveer 50 mijl voor de grens van Rusland en Oekraïne wordt het vliegtuig uit de lucht geschoten. Brokstukken komen in een groot gebied neer. Alle 298 inzittenden komen om.

18 juli: Nederland is in shock. De intocht van de Vierdaagse wordt versoberd, sporters spelen met een zwart embleem op het shirt en de feestelijke opening van de kermis in Tilburg gaat niet door. Premier Mark Rutte belooft niet te rusten tot de onderste steen boven is.

19 juli: Ophef over wanorde op de rampplek. Premier Rutte is woedend dat mensen „lopen te rotzooien met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers”. Ook worden lichamen weggehaald met vrachtwagens. Nederland staat intussen uitgebreid stil bij de ramp. Overal worden herdenkingshoekjes ingericht en condoleanceboeken getekend.

21-22 juli: Een trein met stoffelijke overschotten rijdt van rebellengebied naar Charkov. Minister Frans Timmermans houdt een emotionele toespraak voor de VN-Veiligheidsraad. De bewindsman zegt tot zijn sterfdag niet te zullen begrijpen dat het dagen moet duren om de lichamen terug te brengen naar Nederland.

23-26 juli: In totaal 227 doodskisten worden van Charkov naar Eindhoven gevlogen. De eerste vlucht is op de dag van nationale rouw. Na de landing is het hele land een minuut stil. In colonne gaan de rouwwagens van Eindhoven naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Langs de kant van de weg staan vele duizenden mensen.

27 juli: Het kabinet ziet af van een militaire missie naar het rampgebied. De risico’s om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot. Nederland kiest ervoor de huidige ongewapende missie stap voor stap uit te breiden met 60 man politie en 60 mensen van Defensie. Er zijn al 40 marechaussees en 23 onderzoekers in Oekraïne.

27-30 juli: Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) wil naar de rampplek om de stoffelijke overschotten te vinden die daar nog liggen, maar de tocht wordt meerdere keren afgeblazen. Door gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en separatisten is het onderweg te gevaarlijk.

28 juli: Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie laat weten dat de kans groot is dat niet alle slachtoffers volledig worden geborgen. Ook is het de vraag of al hun bezittingen worden teruggevonden.

29 juli: Het aantal Nederlandse doden loopt op tot 195.

30 juli: Leider Pieter-Jaap Aalbersberg van de repatriëringsmissie verwacht dat de veiligheidssituatie rond de rampplek de komende dagen niet zal verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer