Commentaar: Voorstel minister Kerry valt verkeerd in Israël
De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, John Kerry, heeft het in Israël totaal verbruid. Oorzaak is het voorstel tot een staakt-het-vuren dat hij eind vorige week voorlegde aan zowel Hamas, dat in de Gazastrook de dienst uitmaakt, als aan Israël. Het Israëlische kabinet wees het voorstel van Kerry unaniem af, Hamas accepteerde het. Geen wonder, zo klinkt het in de Israëlische media van links tot rechts. Het voorstel waar Kerry z’n handtekening onder had gezet, willigde zo ongeveer alle eisen van Hamas in en ging voorbij aan de meest basale eisen die Israël stelt aan een staakt-het-vuren. Het gaat er dan onder andere om dat Israël wil dat de Gazastrook een gedemilitariseerde zone wordt. Zelfs de Israëlische krant Ha’aretz, die over het algemeen zeer kritisch is over de politiek van de regering-Netanyahu, kwam woorden tekort om de misstap van Kerry te beschrijven. Sommige politieke analisten namen zelfs het woord „verraad” in de mond.
De meningen over de strijd in de Gazastrook zijn overigens bijzonder divers, ook in de Arabische wereld. Er is een wonderlijk officieus bondgenootschap tussen Israël, de Palestijnse Autoriteit van president Abbas, Egypte en Saudi-Arabië, die allemaal niets moeten hebben van de fundamentalistische Hamasbeweging. Aan de andere kant wordt Hamas gesteund door onder andere Turkije en Qatar.
Het voorstel tot een langduriger staakt-het-vuren dat minister Kerry vrijdag aan Israël en Hamas voorlegde, is, volgens Israëlische media, vooral gebaseerd op de politiek van Turkije en Qatar. Vandaar ook dat zelfs de Palestijnse Autoriteit niets voelde voor het voorstel.
Al met al is Kerry, en dus de VS, in een rap tempo bezig de eigen geloofwaardigheid in het Midden-Oosten te ondergraven. In Washington wordt inmiddels alles op alles gezet om duidelijk te maken dat er helemaal geen vredesvoorstel wás. De paniekerige verklaringen in de VS rond het voorstel dat er niet zou zijn geweest, doen vermoeden dat het er wel degelijk was maar dat er een kapitale verkeerde inschatting is gemaakt door Kerry. De telefoongesprekken tussen president Obama en premier Netanyahu doen eveneens vermoeden dat Amerika alles doet om de schade in de verhoudingen zo veel mogelijk te beperken.
Ondertussen schendt Hamas zo ongeveer ieder staakt-het-vuren, ook als het humanitair is en bedoeld om doden en gewonden in de Gazastrook te kunnen begraven of verzorgen. Het maakt de terroristische organisatie ook in Gaza bepaald niet geliefd. Zeker niet nu er belangrijke islamitische feestdagen worden gevierd ter gelegenheid van het einde van de ramadan.
In het Westen lijkt de publieke opinie, dankzij onwetendheid over wat er écht aan de hand is, nog steeds de kant te kiezen van het verdrukte Palestijnse volk. En verdrukt wordt het. Vooral door Hamas.
Ondertussen is het verdriet in Israël en in Gaza in de gezinnen en families niet te beschrijven. Want dood en rouw maken geen onderscheid tussen Joden en Arabieren. De pijn over het verlies van dierbaren is aan beide kanten ondraaglijk.