Drukke week op onrustige beurzen
AMSTERDAM (ANP). Beleggers staan opnieuw voor een drukke week. Normaal gesproken gaat daarin de meeste aandacht uit naar de kwartaalcijfers van grote bedrijven en belangrijke berichten over de Europese en Amerikaanse economie. De oplopende spanning rond Rusland kan echter opnieuw voor onrust zorgen.
Vorige week wisselden positieve en negatieve dagen elkaar af, waardoor de Amsterdamse AEX-index per saldo niets opschoot. Meevallende kwartaalcijfers zorgden voor winst, maar vlak voor het weekeinde zette de crisis in Oekraïne de Europese beurzen weer collectief in het rood.
Komende week opent opnieuw een grote reeks bedrijven de boeken van het afgelopen kwartaal. In de AEX opent TNT Express maandag de rij, gevolgd door KPN en Wolters Kluwer op woensdag. Donderdag staan Randstad en Shell op de rol, waarna ArcelorMittal vrijdag de weeksluiting verzorgt. Verder staan in Amsterdam de cijfers van onder meer uitzender USG People, roestvrijstaalproducent Aperam en de Telegraaf Media Groep op de agenda.
In Europa geven grootmachten als Deutsche Bank, Barclays, UBS, Siemens, BP, Total, Carrefour, Lufthansa, Ryanair, Airbus en Solvay een update over het afgelopen kwartaal. In de VS worden de cijfers van onder meer ExxonMobil, Procter & Gamble, Pfizer, UPS en Twitter verwacht.
Het belangrijkste economische nieuws komt deze week uit de VS, waar onder meer wordt uitgekeken naar de vergaderingen van de Federal Reserve. Mogelijk wordt daarbij meer duidelijk over het moment waarop zal worden besloten de rente in de VS te verhogen. Verder wordt woensdag een eerste schatting gegeven van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Vrijdag volgt een blik op het huidige kwartaal, met het maandelijkse rapport over de arbeidsmarkt.
Een andere blikvanger is de eerste raming van de inflatie in de eurolanden in juli, op donderdag. Economen verwachten dat de geldontwaarding is gestabiliseerd op het bijzonder lage niveau van 0,5 procent. Die beperkte inflatie houdt de kans op nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank, die mikt op een inflatie van circa 2 procent, overeind.
Verder wordt gelet op de onderhandelingen die Argentinië voert met een klein deel van zijn schuldeisers. Woensdag moet er een akkoord zijn met de hedgefondsen die azen op de volledige afbetaling van eerder afgeschreven leningen, anders dreigt het land niet aan zijn huidige financiële verplichtingen te kunnen voldoen.
De agenda van statistiekbureau CBS is deze week leeg.