Economie

MKB wil meer gemak bij lening

Kleine en middelgrote ondernemingen moeten zich volgens MKB-Nederland makkelijker in de schulden kunnen steken om te investeren.

ANP
7 January 2004 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

De overheid en financiële instellingen moeten juist in de huidige economische malaise de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf om vreemd vermogen aan te trekken, vergroten. Lenen dient volgens de ondernemersorganisatie vooral goedkoper te worden.

MKB-voorzitter L. Hermans stelde dinsdag dat de groei in het midden- en kleinbedrijf achterblijft doordat de investeringen zorgelijk onder druk staan. „Het mkb kent momenteel een groeipotentieel van 8 procent. Daarvan wordt slechts 5 procent benut, doordat bedrijven belemmeringen ondervinden bij de financiering van hun plannen.”

De ondernemersorganisatie overhandigde dinsdag de nota ”Financiering, prijs en toegang - Vreemd vermogen in het mkb” aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. Daarin doet zij een tiental aanbevelingen om het lenen makkelijker te maken. Zo pleit MKB-Nederland voor compensatie voor hoge kosten bij het opnemen van kleine kredieten.

Daarvoor zou een nieuwe fiscale aftrekpost voor ondernemingen in het leven moeten worden geroepen. Een waarborgfonds zou financiële instellingen moeten beschermen tegen risico’s van het verstrekken van de lening. Ook door kredieten te herverzekeren zouden banken hoge risico’s kunnen beperken, waardoor zij leningen tegen een lager tarief kunnen aanbieden.

Verder moet het kabinet bestaande kredietregelingen voor kleinere en startende ondernemingen aanpassen, uitbreiden en nieuw leven inblazen. Het zijn vooral eenmanszaken en starters die moeite hebben om een lening te krijgen. Verder kunnen snelgroeiende mkb-bedrijven en ondernemingen in de horeca, de transport- en de communicatiebranche moeilijk aan krediet komen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap en de Universiteit van Tilburg hebben verricht voor MKB-Nederland.

Volgens de MKB-nota zijn middelgrote en kleine ondernemingen nu gemiddeld 12 procent duurder uit bij het aantrekken van vreemd vermogen in vergelijking met beursgenoteerde bedrijven. Dit komt onder meer doordat de behandelingskosten en risico’s bij kleine klanten door financiers hoger worden geacht dan die bij grote bedrijven. „Ook kijken banken sterk naar het eigen vermogen. Hierdoor blijven kleine bedrijven altijd beperkt in hun mogelijkheden”, aldus Hermans.

Van Gennip stelde MKB-Nederland graag te helpen bij het zoeken naar oplossingen van de financieringsproblemen. De staatssecretaris benadrukte wel dat hierbij de financiële instellingen betrokken moeten worden. Bovendien zei ze dat Economische Zaken momenteel de beschikbaarheid van kleine kredieten (circa 10.000 euro) onderzoekt. „Daarbij zullen we de suggesties van MKB-Nederland meenemen.” Het onderzoek is naar verwachting in mei klaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer