Kerk & religie

Evangelicaal nu bisschop van Reading

De Britse premier Blair heeft de anglicaanse theoloog Stephen Cottrell (45) benoemd tot bisschop van Reading. Aanvankelijk stond de homoseksuele kanunnik Jeffrey John kandidaat voor deze post, maar die trok zich in juli terug, onder grote druk van conservatieve anglicanen en van aartsbisschop dr. Rowan Williams.

Kerkredactie
7 January 2004 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

Cottrell, getrouwd en vader van drie kinderen, behoort tot de evangelicale vleugel binnen de Kerk van Engeland. Hij schreef meerdere publicaties over de evangelieprediking en het anglo-katholicisme en was een van de oprichters van het conservatieve ”College of Evangelists”. Deze „groepering van Britse anglicaanse evangelisten met een regionale of nationale bediening” ging -na een aanloopperiode van zeven jaar- op 11 oktober 1999 van start en wil „een mogelijkheid bieden om mannen en vrouwen bijeen te roepen die het Evangelie willen verspreiden buiten de grenzen van hun eigen parochies en bisdommen. (…) Wij geloven dat God ons heeft geroepen tot evangelist en dat Hij ons door de Heilige Geest heeft uitgerust met bijzondere gaven om die roeping te vervullen.”

De benoeming van Cottrell lijkt een tegemoetkoming aan het meer behoudende deel van de Church of England.

Op een persconferentie in Reading verklaarde Cottrell dinsdag de benoeming van Jeffrey John destijds te hebben gesteund, aldus het Britse dagblad The Guardian. Volgens de krant weigerde hij echter te zeggen of hij het eens was met diens beslissing zich terug te trekken.

Cottrell, die op 4 mei wordt ingewijd, gaf aan zich te willen houden aan de officiële lijn van de kerk waar het gaat om homoseksualiteit en de geestelijkheid, zoals die in 1991 werd uitgezet in de verklaring ”Issues in Human Sexuality”. Dit document vraagt homoseksueel geaarde geestelijken celibatair te leven; niet-geestelijken met deze geaardheid mogen wel een relatie aangaan.

„Naar mijn mening moet de kerk, denk ik, meer luisteren en minder spreken over dit vraagstuk”, zei Cottrell. „We moeten luisteren naar wat God zegt, wat de Schriften zeggen.” Om eraan toe te voegen: „We moeten luisteren naar homoseksuele en lesbische mensen in onze kerk - we moeten luisteren naar wat de wereld zegt.”

Jonathan Clatworthy, algemeen secretaris van The Modern Church People’s Union, die Johns benoeming had gesteund, feliciteerde Stephen Cottrell, maar zei tegelijk uit te kijken „naar de dag waarop de kerk niet langer bang is om homoseksuele en lesbische bisschoppen te benoemen. Het niet doorgaan van de benoeming van kanunnik John was een gemiste kans voor de kerk.”

David Phillips, van de behoudende evangelicale organisatie The Church Society, stelde dat het debat over het vraagstuk zal doorgaan. „Het zal niet verdwijnen en ik zie niet hoe de twee vleugels ooit gelukkig zullen kunnen samenleven.”

The Church Society keert zich op bijbelse gronden tegen de aanvaarding van de homoseksuele praxis binnen de kerk.

Bisschoppen in de Anglicaanse Kerk worden door de Britse premier benoemd op voordracht van de kerkleiding. De Anglicaanse Kerk is een staatskerk, met koningin Elizabeth aan het hoofd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer