Roep om VN-politiemissie naar rampplek
KIEV (ANP). Mogelijk gaat er een politiemissie van de Verenigde Naties naar de rampplek in Oekraïne, waar vorige week de Maleisische Boeing crashte. Voor de onderzoeksmissie kan het er anders te onveilig zijn. Gewapende rebellen zouden ter plaatse met bewijs knoeien. Ook gaat de burgeroorlog door: pro-Russische opstandelingen schoten woensdag twee vliegtuigen van het regeringsleger neer.
Premier Mark Rutte zou het plan van de VN-politiemissie hebben geopperd in een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko. De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent noch bevestigt het bericht. De politiemacht moet bestaan uit landen die bij de ramp de meeste mensen hebben verloren. Dat betekent dat behalve Nederland ook onder meer Australië daar aan deel zou nemen. De agenten zouden het rampgebied moeten beveiligen om op deze manier een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk te maken. Nederland heeft de leiding over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.
De wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines liggen verspreid over een gebied van 35 vierkante kilometer. Zeer waarschijnlijk liggen er ook nog stoffelijke resten van slachtoffers. Het rampgebied wordt niet bewaakt en iedereen kan er spullen weghalen. Eerder is al melding gemaakt dat mensen spullen hebben meegenomen.
Daarnaast hebben de Britse inlichtingendiensten bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek te saboteren. Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp.
„Ik denk dat dit zal inspelen op de angst van veel mensen dat nog niet alle lichamen zullen worden teruggeven, dat er geknoeid is met onderdelen van het vliegtuig om te proberen bewijzen te verbergen”, aldus een verslaggever van Sky. „Het is verschrikkelijk moeilijk geweest voor internationale onderzoekers om toegang te krijgen tot de plaats van de ramp.”
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash, aldus voorzitter Tjibbe Joustra woensdag. De onderzoekers kunnen echter nog niet naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. Dat kan pas als hun veiligheid kan worden gegarandeerd. Het onderzoeksteam is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van onder meer satellietbeelden, radarbeelden, foto’s en informatie van de luchtverkeersleiding.