HILVERSUM. Verootmoediging en inkeer. Dat is nodig op deze dag van nationale rouw, zegt ds. K. de Vries van de samenwerkingsgemeente van de christelijke gereformeerde en vrijgemaakte kerk in Hilversum.
Zwaar getroffen is de burgerlijke gemeente Hilversum door de vliegramp. Drie gezinnen zaten in de Boeing 777, twaalf Hilversummers kwamen om. „Er zijn in onze kerk geen slachtoffers, maar de ramp binnen de Hilversumse samenleving heeft ons geschokt”, aldus ds. De Vries woensdagmorgen.
„Een van de gemeenteleden woonde vlak bij een van de omgekomen gezinnen. Dat gezin had net het huis opgeknapt. De tuin lag er keurig bij. Ze zouden gaan genieten van een vakantie. Diverse kinderen uit onze gemeente kennen omgekomen kinderen.”
Zondag stond ds. De Vries stil bij de ramp. „Na het votum en de groet heb ik de gemeente gevraagd te blijven staan en hebben we de ramp voor Gods aangezicht gebracht in een korte herdenking, gebed en ter afsluiting met het lied ”Eens zal er vrede zijn”. Ik noemde de namen van twaalf omgekomen Hilversummers. Ik heb ook de naam van de Heere betrokken in mijn toespraak.”
Hebt u gedacht: Waar is God in deze ramp?
„Zeker. Ik sprak daar zondag ook over. God is overal aanwezig, meer dan wij ons bewust zijn. Hij staat niet op afstand, maar is heel betrokken op Zijn schepping en schepselen. Hij weet zeker of het de separatisten waren die een raket afschoten. Hij ziet presidenten hun politieke spel spelen. Hij zal recht doen, op Zijn tijd en wijze. Zijn Zoon daalde neer in het rampgebied waar wij allen ons, bewust of onbewust, bevinden. Het rampgebied dat aarde heet. Waar zonde en geweld gaten en kraters slaan die heel de mensheid teisteren. En hun sporen nalaten tot op vlucht MH 17. Midden in dat rampgebied richtte Hij een kruis op.” De Hilversumse predikant vroeg God om „ontferming” over nabestaanden en slachtoffers. „Laat hen een schuilplaats mogen vinden bij U.”
Wat vindt u van een dag van nationale rouw?
„Ik vind zo’n dag heel goed. Wel merkte ik bij premier Rutte wat aarzeling. Die heb ik zelf ook. We moeten wel verder kijken dan deze ramp. In Israël en Gaza gebeuren op dit moment ook vreselijke dingen. Christenen in de Noord-Iraakse stad Mosul worden als wild opgejaagd. Er mogen vaker momenten van verootmoediging en inkeer zijn. Ik hoop dat mensen gaan beseffen hoe de macht van het kwaad om zich heen grijpt.”
Hoe staat u zelf vandaag stil bij de vliegramp?
„Ik sta op het punt de vlag halfstok te hangen. Vanmiddag wil ik de ceremonie in Eindhoven volgen en een minuut stil zijn.”