„Publiceer foto’s van veelplegers”
De Utrechtse korpschef P. Vogelzang wil criminelen die herhaaldelijk de fout ingaan, uit de anonimiteit halen, desnoods door hun foto’s te publiceren.
Hij zei dat maandag tijdens een persgesprek na afloop van de nieuwjaarsreceptie van het politiekorps Utrecht in Amersfoort.
Een van de manieren waarop burgers moeten worden ondersteund, is door ze beter en actueler te informeren over criminaliteit en criminelen. Zo denkt Vogelzang aan het inzichtelijk maken van de manier waarop criminelen werken, maar ook het uit de anonimiteit halen van een veelpleger. Wanneer deze bijvoorbeeld in een bepaalde wijk actief is, wil Vogelzang de burger daarvan op de hoogte brengen door zijn foto op internet te plaatsen.
Net als de meeste andere politiekorpsen in Nederland presenteerde ook Utrecht goede cijfers over 2003. Het aantal aangiften in de regio daalde met ruim 11 procent terwijl het aantal verdachten dat bij het openbaar ministerie werd aangeleverd, steeg met ruim 12 procent. Vogelzang concludeert dan ook dat repressie werkt, maar betwijfelt of dat van structurele aard is. Om de criminaliteit blijvend te laten dalen, is het volgens de korpschef nodig dat belanghebbenden als burgers, bedrijven, gemeenten en ook het OM alles uit de kast trekken om dit te bewerkstelligen.
„Alleen zo kun je burgers ondersteunen bij het realiseren van hun eigen veiligheid”, zegt Vogelzang. Dat met het publiceren van foto’s van verdachten de privacy in het geding komt, is voor Vogelzang van onderschikt belang. „Daar moeten we dan maar eens over discussiëren. Soms is niets zeggen ook misdadig.”
Het OM voelt niets voor het proefballonnetje van Vogelzang. „Veelplegers moeten door politie en OM worden aangepakt en niet door burgers. Het publiceren van hun foto’s herbergt het risico van eigenrichting en is ook in strijd met de privacyregels”, aldus het OM. Justitie zegt wel iets te zien in het onder voorwaarden vrijgeven van gegevens aan instanties die er gericht mee aan de gang gaan, zoals de KNVB die informatie krijgt over voetbalvandalen.
Ook PvdA en CDA reageren afwijzend. „Het lijkt”, vindt het Tweede-Kamerlid Wolfsen (PvdA) „op het rondrijden van veroordeelden op de mestkar, net als in de Middeleeuwen.” CDA-woordvoerder Van Haersma Buma vindt niet dat iemand met een crimineel verleden per definitie publiekelijk aan de schandpaal mag worden genageld.
Het Amsterdamse politiekorps vindt het een goed idee om veelplegers zo veel mogelijk uit de anonimiteit te halen. „Als je veelpleger bent, ben je je anonimiteit kwijt”, aldus een woordvoerster vandaag.
Vorige maand gebruikte de Amsterdamse politie deze aanpak al bij een andere groep, door foto’s van hooligans op internet te plaatsen. Daarmee wilde het korps de buitenwacht duidelijk maken om wie het draait en hoopte het de daders sneller op te sporen.