Kerk & religie

Uniek grafcomplex voor Syrisch-orthodoxe gemeenschap Glane

GLANE. Bij het klooster St.-Ephrem van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in het Twentse plaatsje Glane komt een nieuw, uniek grafcomplex.

Peter Coenen
16 July 2014 17:20Gewijzigd op 15 November 2020 11:56
Het Ephremklooster van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland, met op de voorgrond bisschop Polycarpus. Beeld RD
Het Ephremklooster van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland, met op de voorgrond bisschop Polycarpus. Beeld RD

Er komen duizenden betonnen grafkamers in, die in gescheiden compartimenten elk vier grafplaatsen krijgen. Als alles goed verloopt, moet het project over een jaar klaar zijn.

In Twente telt de Syrische-orthodoxe gemeenschap ruim 1500 families. Die wonen vooral in Enschede en Hengelo. De gezinnen kwamen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog naar Twente om daar te werken in de machine- en textielindustrie. Later werd de benauwde situatie van de christenen in (Oost-)Turkije een reden om naar het Westen te komen. Nederlandse kerken hebben veel Syrisch-orthodoxen geholpen bij asielaanvragen.

Bisschop Polycarpus (43) volgde in 2007 de overleden bisschop Çiçek in Twente op. Hij is blij dat hij zijn mensen kan dienen. Behalve het klooster en de begraafplaats is er op het terrein in Glane ook nog een kathedraal. De kerk is vrij toegankelijk. Regelmatig worden daar geestelijken en scholieren ontvangen voor een rondleiding, die ongeveer anderhalf uur duurt. Bovendien krijgen de bezoekers informatie over de geschiedenis van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap. In de zomermaanden zijn er kampen voor jongeren uit Europa. Ook zijn er regelmatig seminars. In de kathedraal worden ook huwelijken voltrokken en zijn er uitvaartdiensten.

Tot de bouw van het graf­complex is besloten omdat de huidige boven­grondse begraafplaats bij het klooster vrijwel vol is, terwijl het aantal begrafenissen jaarlijks toeneemt. Een ingenieurs­bureau rekende uit dat een nieuw grafkelder­complex de efficiëntste en goedkoopste oplossing is. Bovendien zijn nu familiegraven mogelijk. De lijkkisten worden per vier op elkaar gestapeld. Een Duits bedrijf bouwt het complex. Een speciale kraan takelt de kisten in de grafkelders. Op elk graf komen naambordjes. De kerk betaalt de bouwkosten.

Ron de Leeuw van uitvaart­verzorging Vredehof in Enschede is sinds 2004 bij het project betrokken. „De plannen hebben een tijdje gesudderd, maar er moest iets gebeuren omdat de begraafplaats vol raakte. Dat kwam omdat ook doden uit Duitsland, Zweden en België in Glane werden begraven.”

Over een paar maanden moeten de eerste 500 plaatsen klaar zijn. De rest volgt vrij snel daarna. Veel graven zijn al door families aangekocht.

De Leeuw noemt het een uniek project voor Europa, dat door particulieren wordt gerealiseerd. Door zijn jarenlange goede contacten met de Syrische-orthodoxe gemeenschap ging hij in mei mee naar de inauguratie van de nieuwe patriarch in Syrië.

Het klooster in Glane was een tijd lang het geestelijk centrum van de Syrisch-orthodoxen in Europa. De Nederlandse gemeenschap telt ongeveer 10.000 leden en heeft 8 parochies en een klooster. De kerk heeft een bijzondere band met de Rooms-Katholieke Kerk. Sinds een tiental jaren ontvangen Syrisch-orthodoxen en rooms-katholieken met officiële toestemming van paus en patriarch elkaars sacramenten, wanneer dat pastoraal nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer