„Taxi laat blinde met hond geregeld staan”
AMSTERDAM (ANP). Het is een vaak gehoorde klacht: taxichauffeurs die blinden en slechtzienden aan de kant van de weg laten staan zodra blijkt dat zij een geleidehond bij zich hebben. Bij KNGF Geleidehonden komen geregeld meldingen binnen van chauffeurs die weigeren een hulphond in hun wagen toe te laten. Maar hoe groot het probleem precies is, is onduidelijk. De stichting die de dieren opleidt, nam afgelopen week de proef op de som. In Amsterdam ging een mystery guest met hond en taxi op stap.
„Ik heb de gekste smoezen voorbij horen komen”, vertelt de dame terwijl ze samen met viervoeter Dascha en een medewerker van Dienst Stadstoezicht in het centrum van de stad een taxi probeert aan te houden. „Chauffeurs die bij het zien van de hond ineens pauze hebben, allergisch zijn of vrezen voor haren, kwijl of modder op de achterbank.” Ze hoopt met de ervaringen van haar ‘undercoverreisjes’ duidelijk te maken dat het hoog tijd is voor eenduidige regelgeving. „Mensen moeten zich realiseren dat een geleidehond geen gezellig huisdier is, maar een noodzakelijk hulpmiddel. Ik heb Dascha niet alleen voor de lol. Een invalide kan zijn rolstoel ook niet zomaar achterlaten.”
Bij de eerste auto is het gelijk raak. De handhaver van Stadstoezicht houdt een taxi aan, die hem en de testrijdster van KNGF graag meeneemt. Totdat de chauffeur Dascha in de smiezen krijgt. Helaas. Een hond in zijn wagen, daar heeft hij geen zin in. „Zoekt u maar een taxibusje.”
In 18 procent van de ritten die de mystery guest in Amsterdam maakte, werden hond en baas geweigerd. De meest gehoorde argumenten: ‘de hond past niet in de auto’ en ‘ik wil uit principe geen honden aan boord’. Ook als het dier wel mee mocht, ging dat in 30 procent van de gevallen niet van harte, merkte ze.
Volgens Stadstoezicht mogen chauffeurs een hond in hun taxi weigeren op basis van redelijkheid. „Als een gezelschap van vier mensen vier grote koffers en een enorme hond vervoerd wil hebben, kan de chauffeur tegenwerpen dat dat simpelweg niet past. Maar een blinde passagier laten staan omdat hij een hond bij zich heeft, is alles behalve redelijk.”
Een woordvoerster van TCA, de grootste taxicentrale in Amsterdam, zegt zich niet te herkennen in de cijfers. „Chauffeurs zijn wettelijk verplicht geleidehonden mee te nemen. Wij hebben dat ook opgenomen in ons sanctiebeleid. Als klanten problemen ervaren, horen we dat graag. Maar er is het afgelopen jaar niet één klacht binnengekomen over het weigeren van geleidehonden.”
KNGF concludeert na de testritten dat er „helaas nog flink wat stappen te zetten zijn en dat de gemeentelijke afspraken in Amsterdam niet altijd worden nageleefd”. Binnenkort gaan ook mystery guests op stap in andere steden.