Dataopslag kan duizend keer sneller
EINDHOVEN. Met een veelbelovende techniek zijn onderzoekers van de Technische universiteit Twente in staat digitale data duizend keer sneller op te slaan.
Dat schrijven ze donderdag in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. De techniek werkt met ultrakorte laserpulsen die de eigenschappen van elektronen in het opslagmedium veranderen.
Gewoonlijk worden in de harde schijf van een computer gegevens opgeslagen als kleine magnetische gebiedjes, zogeheten bits met een waarde 1 of 0. De richting van zo’n gebiedje bepaalt of het een 0 of een 1 is. Bij het opslaan van data verandert een schrijfkop de richting van de bits op de harde schijf.
„De hoeveelheid bits groeit al jaren enorm, maar de schrijfsnelheid neemt amper meer toe. Er is dus behoefte aan nieuwe dataopslagtechnieken”, aldus hoofdauteur Sjors Schellekens van de TU/e.
De natuurkundigen, onder leiding van TU/e-hoogleraar Bert Koopmans, brengen met ultrasnelle laserpulsen een stroom elektronen op gang die op een andere plaats de richting van de bits verandert.
Dit gebeurt door de nieuwe techniek duizend keer sneller dan met een traditionele schrijfkop. „De verandering is in de orde van honderden femtoseconden”, zegt Schellekens.
De methode betekent een stap in de richting van toekomstige optische computerchips. Schellekens: „Met onze techniek kun je optische data opslaan als magnetische bits. Licht als informatiedrager biedt ongekende mogelijkheden.”