Blair bezoekt Britse militairen in Basra
De Britse premier Tony Blair heeft zondag een bezoek gebracht aan de Britse troepenmacht in Basra in het zuiden van Irak om de soldaten te bedanken voor hun inzet. Het bezoek was niet van tevoren aangekondigd.
In een toespraak tot de soldaten stelde Blair dat de strijd tegen Irak zo belangrijk was omdat het de lakmoesproef vormde in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme. „Als we hier zouden zijn teruggedeinsd, dan zouden we deze (terreur)dreiging in andere landen nooit hebben kunnen aanpakken.”
Hij verdedigde nog eens het besluit om samen met de Verenigde Staten ten strijde te trekken tegen het regime van Saddam Hussein. Van Saddam is aangetoond dat hij massavernietigingswapens heeft ingezet, zei Blair, en dat onder zijn bewind „letterlijk honderdduizenden burgers in gevangeniskampen zijn omgekomen.” Ondemocratisch geregeerde landen met wrede regimes die over massavernietigingswapens beschikken vormen een zeer groot gevaar voor de veiligheid in de wereld, verduidelijkte Blair.
Blair landde in een legervliegtuig in Basra, na een vlucht vanuit de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik. Daar bracht hij met zijn gezin de kerstvakantie door.
In en rond Basra zijn rond de 10.000 Britse militairen gelegerd. In het bij Basra gelegen stadje Az Zubayr bezocht Blair een nieuwe, door Britten geleide politieacademie. In een zwaar bewapendelegerhelikopter reisde Blair van Basra naar Az Zubayr, een vlucht van tien minuten.
Afgelopen november bracht de Amerikaanse president George Bush een kort bezoek aan Irak. Dat bezoek werd om veiligheidsredenen pas wereldkundig gemaakt nadat Bush weer was vertrokken. In de omgeving van Basra was het de afgelopen maanden relatief rustig. Blair was in mei ook al eens bij de troepen in de stad.
De Britse regering ligt onder vuur omdat ze ervan wordt beticht in de aanloop naar de oorlog in Irak het gevaar dat Saddam voor de wereldgemeenschap vormde te hebben overdreven. Later deze maand brengt de commissie-Hutton haar rapport uit. Die onderzocht de zelfmoord van David Kelly, een wapenexpert in dienst van het Britse ministerie van Defensie die zelfmoord pleegde nadat was uitgekomen dat hij de regering ervan had beticht de bewijslast tegen Irak te hebben aangedikt.
Twee aanslagen op Amerikanen in Irak hebben vrijdag drie militairen het leven gekost. Het Amerikaanse leger heeft dat zaterdag gemeld.
In de hoofdstad Bagdad kwamen twee Amerikanen om bij toen bij hun konvooi een bom afging. Drie soldaten raakten gewond. In de stad Balad, ten noorden van Bagdad, schoten guerrillastrijders granaten af op een Amerikaanse legerbasis. Daarbij kwam een soldaat om en raakten er twee gewond.