SGP mag vrouwen ook niet positief discrimineren
DEN HAAG. Het door de SGP in het pensioenakkoord ingebrachte plan om werknemers de kans te bieden hun pensioenpremie te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek, gaat niet door.
Althans, niet in de oorspronkelijke vorm. Dat zou vrouwen namelijk positief discrimineren. En dat mag zélfs de SGP niet.
Bij de presentatie eind vorig jaar van het pensioenakkoord tussen kabinet en de drie constructieve oppositiefracties D66, CU en SGP werd bekend dat het kabinet het oorspronkelijk van vakorganisatie RMU afkomstige plan overnam om werknemers de mogelijkheid te bieden om extra af te lossen met het werknemersdeel van hun pensioenpremie.
Werknemers die gebukt gaan onder een hoge hypotheek of restschuld krijgen zo de kans om hier direct wat aan te doen, in plaats van verplicht een deel van hun salaris opzij te zetten voor hun oude dag. Omdat alleen het werknemersdeel van de pensioenpremie (circa een derde van het totaal) wordt gebruikt, blijft het grootste deel van de pensioenopbouw zo toch intact, terwijl anderzijds de woonlasten dalen en de circa 1 miljoen huishoudens met een hypotheek die ‘onder water’ staat weer wat sneller ‘boven water’ geraken.
In de achterliggende maanden werkte staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken het voorstel verder uit. Daarbij kwam naar voren dat het plan op juridische obstakels stuit voor pensioenfondsen die werken met zogeheten actuariële premies.
Omdat vrouwen een hogere levensverwachting hebben dan mannen en dus ook gemiddeld langer pensioen genieten, brengen deze fondsen voor vrouwen hogere premies in rekening. Hierdoor zou het voordeel van het SGP-plan voor hen dus ook groter zijn dan voor mannen. Volgens het kabinet is dat echter in strijd met Europese richtlijnen en Nederlandse wetten voor gelijke behandeling, zo bevestigt SGP-Kamerlid Dijkgraaf.
De reden waarom het SGP-plan nu in de oorspronkelijke vorm sneuvelt, is daarmee saillant, omdat de SGP in het verleden juist stelselmatig werd aangevallen op haar weigering vrouwen toe te laten op kieslijsten, wat uitgelegd werd als discriminatie. „Nu willen we vrouwen eens een keer positief discrimineren en is het wéér niet goed”, grapt Dijkgraaf. „Maar we hebben wel aangegeven dat het dan maar op een andere manier moet.”
Klijnsma ziet zich nu genoodzaakt een alternatief te onderzoeken, waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om niet een deel van hun pensioenpremie, maar een deel van de al opgebouwde pensioenaanspraken te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheekschuld. De komende maanden moet hierover meer duidelijk worden.