OM vervolgt meeste relschoppers Veen niet langer
VEEN. De vlam slaat regelmatig in de pan tijdens oud en nieuw in Veen. De afgelopen jaarwisseling pakte de politie bijna 100 jongeren op. Het OM ziet nu bij 87 verdachten af van vervolging. „Ik ben opgelucht voor hen.”
In de protestants-christelijke enclave Veen, in het Brabantse land, is het regelmatig onrustig met oud en nieuw. Een groepje inwoners houdt hardnekkig vast aan de traditie van het ”autostoken”, ondanks protesten uit het dorp.
De politie trad in de nacht van 31 december hard op, nadat agenten met zwaar vuurwerk en lege bierflesjes werden bekogeld. Dertien jongeren blijven verdacht, tegen 87 ontbreekt voldoende bewijs, aldus het OM gisteren. Burgemeester A. M. T. Naterop van Aalburg reageert.
Wat vindt u van het besluit?
„Ik ben opgelucht voor de 87 jongeren die nu niet langer worden verdacht. Voor hen komt een einde aan de periode van onzekerheid. Ik ben ervan overtuigd dat als jongeren van tevoren hadden geweten dat de jaarwisseling zo zou verlopen, zij niet aanwezig waren geweest. Het is een kleine groep die de politie blijft provoceren.”
Het OM ziet af van vervolging van 87 verdachten. Is dat niet een verkapte correctie van het politieoptreden?
„Nee, ik zie dat niet zo. Verder kan ik daar niet op ingaan. Dit is de verantwoordelijkheid van het OM. Ik verwijs daarom naar Justitie.”
Het OM laat weten nog steeds achter de massale arrestaties te staan. „De bewuste, massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten”, zegt hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk. Uit telefoonverkeer en het zware vuurwerk, pepperspray en bivakmutsen die werden gevonden, concludeert het OM dat het gewelddadige treffen is voorbereid. Door de omstandigheden zoals de duisternis, rook en de beperkte aanwezigheid van agenten is de precieze rol van de 87 verdachten echter niet vast te stellen. Het onderzoek naar de rol die de overige verdachten speelden, loopt nog.
Erik Thomas, advocaat van ruim tachtig verdachten, betwist dat alle arrestaties te rechtvaardigen zijn. „Voor 87 mensen is het een blijde boodschap, maar we zullen zeker om schadevergoeding vragen.”
Sommigen zullen zeggen: Zie je wel, het politieoptreden was te hard.
Naterop: „Dat kan, dat snap ik ook. We leven echter in de bv Nederland, waar Veen deel van uitmaakt. Iedereen moet zich aan de regels houden. Ook Veen. Ik ben daarbij verantwoordelijk voor de openbare orde.
De politie wil dit niet, agenten zijn ook mensen van vlees en bloed. De politie wordt echter gedwongen op te treden. Ik betreur dat bij het opstoken van autowrakken van een doel een middel is gemaakt om de politie te provoceren. Dat is slecht, ik keur dat af. Nogmaals, de politie wil dit niet. Het dorp ook niet.”
Wat nu?
„Als de gemeenschap daar behoefte aan heeft, wil ik graag samen met politie en justitie de gebeurtenissen nog eens evalueren met Veen.”
U hebt eerder opgeroepen tot dialoog. Komt er al iets van de grond?
„Ik ben constant in gesprek. De gebeurtenissen hebben echter een enorme impact gehad en bij sommigen kwaad bloed gezet. Zoiets moet eerst wat betijen. Het is nu niet het juiste moment voor een dialoog. Eerst moet het hele juridisch traject zijn afgerond.
Als de tijd rijp is, wil ik graag de dialoog aangaan. Om samen te duiden wat hier is gebeurd. Waar zijn we mee bezig? Willen we dit? Willen we dit weer laten escaleren? Ik sta open voor alternatieven, voor een vorm van traditie, met een vreugdevuur bijvoorbeeld, of anderszins. Ik wil de traditie niet de kop indrukken. De oplossing moet echter uit de gemeenschap komen.”
Kijkt u met kromme tenen uit naar oud en nieuw?
„Nee. We bereiden de jaarwisseling goed en zorgvuldig voor. Wij faciliteren in overleg een feest midden in het dorp. Dreigt het uit de hand te lopen, dan moet ik maatregelen nemen. De politie wil echter niets liever dan een gezellige jaarwisseling. Met een pilsje erbij.”