DEN HAAG. Circa 2300 goede doelen in Nederland raken in één klap hun fiscale voordelen kwijt.
De fiscus schrapt met terugwerkende kracht hun zogenoemde ANBI-status, bevestigde woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst woensdagmorgen.
Sinds 1 januari van dit jaar zijn goede doelen die aangemerkt zijn als algemeen nut beogende instelling (ANBI) verplicht een website te hebben met daarop onder meer gegevens over de doelstelling, een financieel verslag en informatie over het bestuur.
Ondanks een herhaalde oproep van de Belastingdienst hiertoe, hebben 2300 ANBI’s nog altijd niet of onvoldoende aan die eis voldaan, stelt Ros. Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2014 wordt ze nu alsnog de ANBI-status ontnomen. Dat betekent dat deze instellingen niet langer in aanmerking komen voor verschillende fiscale voordelen, zoals de vrijstelling op erf- en schenkbelasting. Ook kunnen donateurs hun giften aan deze goede doelen niet langer aftrekken.
Sinds kerken en goede doelen zich in 2008 voor het eerst moesten registreren als ANBI, zijn de eisen de afgelopen periode fors aangescherpt. Naast de website-plicht moeten ANBI’s tegenwoordig voor zeker 90 procent het algemeen belang dienen.
Veel fondsen voldoen daar niet aan, waardoor de Belastingdienst al van veel instellingen de ANBI-status introk. Naar schatting verloren er alleen al in 2014 circa 6000 (van de 36.000) ANBI’s hun status.
Overigens geldt voor kerken dat zij pas vanaf 2016 hoeven te voldoen aan de plicht tot het hebben van een website.