Binnenland

De schattige puppy is vaak niet in orde

DEN HAAG. De malafide handel in puppy’s tiert welig. Jaarlijks worden er meer dan 100.000 uit het vroegere Oostblok verkocht als gezonde, Hollandse hondjes. Niet zelden hebben ze een dodelijk virus onder de leden.

Dick Hofland
1 July 2014 20:42Gewijzigd op 15 November 2020 11:39
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Ze kijken je aan met van die lieve, wat droevige ogen. Wie een puppy ziet, kan er niet van afblijven en voelt niet zelden de aandrang er een aan te schaffen. Dat kan heel leuk zijn, maar er is een grote kans dat het in een drama eindigt. Naast de ongeveer 50.000 legale puppy’s worden er jaarlijks namelijk nog eens minimaal 100.000 hondjes uit het voormalige Oostblok verkocht als gezonde, Hollandse puppy’s. Met alle gevolgen van dien.

„Ze zijn veelal te vroeg uit het nest gehaald”, weet Just de Wit van de Hondenbescherming. „Daardoor hebben ze te weinig moedermelk gekregen, met als gevolg dat ze sneller ziektes oplopen. Er is zelfs een behoorlijke kans dat ze besmet zijn met het dodelijke parvovirus dat in die landen veel voorkomt.” De pup begint dan al vrij snel na aanschaf met overgeven, wat gepaard gaat met diarree, en het dier gaat doorgaans binnen enkele dagen dood.

Recent onderzoek van dagblad De Limburger bracht aan het licht dat de malafide hondenhandel toeneemt omdat de vraag naar puppy’s groeit. De jonge hondjes kosten gemiddeld 200 euro per stuk. „Dat kan al een indicatie zijn dat er iets mis is”, zegt De Wit. „Zeker als zo’n hondje wordt aangeboden als rashond, compleet met stamboom. Als die gegevens kloppen, zou zo’n puppy minimaal 500 euro waard zijn.”

Dat neemt niet weg dat het lastig is om erachter te komen of een puppy in orde is of niet. Het is in elk geval verstandig niet in te gaan op het aanbod van de verkoper het hondje thuis te komen brengen. Ook is het oppassen geblazen voor bedrijven die veel honden uit voorraad aanbieden in advertenties zoals op Marktplaats. Ze zijn niet per definitie fout, maar volgens de Hondenbescherming is het betrouwbaarder om als koper zelf langs te gaan bij het nest met jongen.

Volgens de zogenoemde pupchecklist van de organisatie, die aspirant-kopers kan behoeden voor een miskoop, mogen betrouwbare fokkers hooguit twee nestjes met jongen hebben. Eén nestje, met drie tot negen jongen, is nog beter. De moeder van de pups moet in het nest aanwezig zijn en de pups zelf moeten schone ogen, oren en neus hebben.

De Wit: „Een fokker die hart voor zijn dieren heeft, zal kritische vragen aan de koper stellen, want hij wil dat zijn puppy’s goed terechtkomen. Hij is onder meer geïnteresseerd in de woon-, leef- en gezinssituatie van de koper. En als koper moet je er goed op letten dat de puppy geen kale plekken heeft, ontwormd is, een dierenpaspoort en een chip heeft. Zo’n chip is zo groot als een rijstkorreltje en zit onderhuids tussen de schouderbladen. Met behulp van een reader kun je dan het land van herkomst en naam en adres van de eigenaar lezen.”

Probleem is dat zo’n reader alleen mag worden gebruikt door de Diereninspectie en dierenartsen. Dat kan een miskoop dus niet voorkomen, maar het is wel verstandig om na aankoop van een puppy langs de dierenarts te gaan. Die kan controleren of alles in orde is en indien nodig alsnog alle noodzakelijke inentingen toedienen. „Je kunt niet alles voorkomen, maar denk in elk geval even na voordat je een puppy koopt. Nog altijd nemen veel mensen in een opwelling een puppy omdat het dier zo schattig is. Dan willen ze snel, en graag ook goedkoop, zo’n hondje. Malafide handelaren maken daar handig gebruik van.”

Hondsdolheid

Puppy’s moeten eind dit jaar al zijn ingeënt tegen hondsdolheid als ze vanuit andere landen naar Nederland komen. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) wil mens en dier beschermen tegen hondsdolheid. In 2012 nog werd er alarm geslagen omdat bij een ‘geïmporteerde’ pup hondsdolheid was aangetroffen. Vijftig mensen die in contact waren geweest met het dier moesten zich laten behandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer