DEN HAAG (ANP). Diverse vroegere bewindslieden verschijnen komende week voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Het zijn maandag Johan Remkes, oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting, en Sybilla Dekker en Pieter Winsemius, oud-ministers van Volkshuisvesting.
Woensdag volgen dan Wouter Bos, oud-minister van Financiën, en Ella Vogelaar en Eberhard van der Laan, voormalige ministers voor Wonen.
De commissie doet onderzoek naar het corporatiestelsel, naar aanleiding van diverse incidenten. Vrijdag werden Kamerleden gehoord. Staf Depla, voormalig PvdA-Kamerlid, zei dat „we hier niet hadden gezeten” als de Kamer „actiever had geacteerd”. Er is „qua ijver en vlijt hoog gescoord, maar qua resultaat onvoldoende”.
De PvdA wilde dat de corporaties aan leefbaarheid deden, maar dat was niet bedoeld als „vrijbrief voor bavianen en wat ik verder voorbij zag komen.” Donderdag werd bekend dat sommige corporaties hun taken zo ruim zagen, dat de ene een aap wilde adopteren en de andere een corporatieklus zag in het sponsoren van een olifantenparade.
Pieter Hofstra, ooit Kamerlid voor de VVD, vertelde dat de liberalen juist wilden dat het alleen om huizen ging. Hij vindt wel dat er inmiddels te veel sociale huurhuizen zijn. Van de verzelfstandiging van de sector heeft hij „geen centje spijt”. Er is geen verband tussen deze zogenoemde ‘brutering’ en „de diefstal en gekkigheid” van de laatste jaren. Het had allemaal wel „beter gekund en gemoeten, maar die dingen zijn niet mijn schuld of van de Kamer”. Wel begrepen verschillende Kamerleden niet alles van de materie, bleek uit zijn woorden.
Bas Jan van Bochove, destijds lid van de Tweede Kamer voor het CDA, werd door de commissie verwelkomd als de ‘geestelijke vader’ van de enquête, want het was zijn motie die ertoe leidde. Dat weerhield de commissie er niet van hem naar het hoofd te slingeren dat hij vragen leek te ‘omzeilen’. Maar dat was echt niet zo, aldus Van Bochove.
De Kamerleden van zijn partij stonden niet te dringen om de woonportefeuille te doen, vertelde hij. Het onderwerp is „ingewikkeld”.