„Boer verdient minder dan kinderoppas”
NES. Boeren mogen dan een betere prijs voor hun melk krijgen dan een paar jaar geleden, ze maken nog altijd veel uren voor een hongerloontje. Dat vindt boerin Sieta van Keimpema uit het Friese Nes, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB).
De militante tegenhanger van boeren- en tuindersorganisatie LTO wil dat veehouders rechtstreeks zeggenschap krijgen over de melkprijs. Die moet meebewegen met de stijgende kostprijs, vindt de vereniging, die volgens Van Keimpema een kwart van de totale Nederlandse melkproductie vertegenwoordigt.
Terwijl LTO-melkveehoudersvoorman Kees Romijn maandag sprak van een toenemend optimisme onder de koeienboeren kwam de DDB een dag later met een eigen rapport. Hoezo hoge melkprijs? Boeren krijgen het vele en verantwoordelijke werk dat ze doen fors onder de maat beloond, als je die beloning vergelijkt met de rest van „de BV Nederland.” De melk zou minstens 45 cent per liter moeten opbrengen, in plaats van 37 cent.
Jongeren hebben weer zin om het bedrijf van hun ouders over te nemen, zei Romijn.
„Jongeren die ik spreek zeggen dat ze elders veel meer kunnen verdienen. De beloning van melkveehouders is 10 euro per uur. Dat zou zeker 22,50 euro moeten zijn. Voor een tientje krijg je nog geen oppas voor je kinderen.”
Halen zuivelcoöperaties voor hun leden de beste prijs uit de markt?
„Nee. De boeren hebben geen invloed op het management. FrieslandCampina investeert 600 miljoen euro in uitbreiding van zijn fabrieken, maar boerenbedrijven worden intussen uitgehold. Volgens de Rabobank hebben melkveehouders vorig jaar 20 procent ontspaard. Bedrijven raken steeds zwaarder gefinancierd. Daardoor wordt het voor jongeren moeilijker de boerderij over te nemen.”
De melkprijs is toch een kwestie van vraag en aanbod?
„Van het totale volume melk dat in de EU wordt geproduceerd gaat maar 5 procent naar de wereldmarkt in de vorm van minder betaalde producten. Wij vragen niet om subsidie maar om een beleid waarbij boeren zelf de melkprijs kunnen beïnvloeden.”