Genot, gewin en gemak, dé kenmerken van deze tijd
NIEUWE-TONGE. Drie trefwoorden zijn kenmerkend voor deze tijd, aldus ds. J. Belder: genot, gewin en gemakken.
De emeritus predikant uit Dordrecht zei dit dinsdag in Nieuwe-Tonge tijdens een door de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk georganiseerde studiedag met het thema ”Pastoraat rondom het zevende gebod”. De bijeenkomst was bedoeld voor ouders, ambtsdragers en jeugdwerkleiders.
Ds. Belder hield de hoofdlezing: ”Huwelijk en seksualiteit. De nood van deze tijd”. Seksualiteit is een gave van God, zo hield hij de ongeveer zestig aanwezigen voor, maar wel een waar een gebruiksaanwijzing bij hoort. Het negeren daarvan werkt volgens hem alleen maar negatief. „Wie dat doet, komt tot zonde in de letterlijke betekenis van het woord. Hij mist de bedoeling van seksualiteit.”
De predikant ging vervolgens in op de historische achtergronden van de huidige situatie waar het gaat om huwelijk en seksualiteit. „Hoe nauw nam christelijk Nederland de seksuele praktijk? Uit kerkenraadsnotulen bijvoorbeeld blijkt dat er ook vroeger veel mis was.” Hij wees erop dat soms bijna de helft van de kinderen die gedoopt moesten worden, voor het huwelijk verwekt waren.
Ook de ontwikkelingen die met de verlichting op gang kwamen, passeerden de revue. De verlichting bracht een groot geloof in de wetenschap met zich mee. Maar die bleek niet betrouwbaar.
Ds. Belder: „Waar kun je nog op vertrouwen? Het gevoel?” Waar dat op uit kan lopen, illustreerde hij aan de hand van een „zeer vrome man” die er twee vrouwen op nahield. Toen ds. Belder hem daarover ter verantwoording riep, verwees de man naar de Bijbel en beriep zich op Jakob, die eveneens twee vrouwen had.
Kinderen die hinderen
Drie woorden noemde de Dordtse emeritus predikant kenmerkend voor de huidige tijd: genot, gewin en gemakken. Wat het eerste betreft: „Genieten mag, dat leert de Bijbel in Prediker en ook elders, maar binnen de veilige kaders van Gods Woord.”
Met betrekking tot ”gewin” merkte hij op dat uitgesteld ouderschap in „onze kring” steeds meer toeneemt. „Steeds meer vrouwen leggen hun prioriteiten niet meer bij moederschap en gezin, maar bij baan en vrije tijd, stond pas in Volkskrant magazine. Met een variant op Cats: „Kinderen die hinderen.” Maar te veel ballen in de lucht moeten houden, leidt tot chronische stress.”
Funest
Ds. Belder wees er verder op dat er minder wordt getrouwd. Individualisme speelt hierbij volgens hem een rol, maar ook „ahistorisch denken. Mensen denken dat het huwelijk is bedacht door Napoleon met het instellen van de burgerlijke stand in 1816.” Daarnaast hebben veel mensen slechte voorbeelden gezien, waardoor ze onzeker zijn geworden.
Het uiteenvallen van huwelijk en gezin is dramatisch, benadrukte de predikant. „Echtscheiding is funest voor kinderen.”
Alleen vanuit het Woord kan het moderne denken over het huwelijk worden tegengegaan, stelde hij. In dit verband benadrukte hij het belang van huwelijkstoerusting en van het voorbeeld van een goed huwelijk.
Front
Voorafgaand aan de hoofdlezing opende drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, de studiedag vanuit Efeze 5:22-33. Hij stelde dat er over het huwelijk veel goeds kan worden gezegd. „Wanneer man en vrouw elkaar tot een hand en een voet zijn in zelfopofferende liefde zijn zij de beste ambassadeurs van het huwelijk zoals God dat bedoeld heeft.”
Vergunst gaf aan dat het huwelijk zich richt op „Gods omgaan met mensen. Het huwelijk verbeeldt de relatie tussen Christus en Zijn kinderen.” Het belang van het thema van de studiedag onderstreepte hij met de stelling: „In de visie op het huwelijk ligt een front tussen kerk en samenleving.”
Huwelijksvoorbereiding
Na de hoofdlezing van ds. Belder konden de aanwezigen workshops volgen: ”Huwelijk en huisbezoek”, onder leiding van ds. J. C. Breugem uit Sommelsdijk; ”Huwelijksvoorbereiding in de gemeente”, onder leiding van ds. T. T. J. Pleizier uit Dirksland; ”Seksuele opvoeding”, onder leiding van drs. B. E. van Rossum-Smelt; en ”Vergeving, wat houdt dat concreet in?” onder leiding van ds. C. H. Hogendoorn uit Oud-Beijerland. De studiedag werd afgesloten met een forumbespreking.
Klik hier voor het programma op de website van de Gereformeerde Bond.