Kerk & religie

Ds. Moens op zendingsdag ZGG: Zending komt op uit het welbehagen (met fotoserie)

GORINCHEM. De zending komt op uit het welbehagen van God, uit het werk van Christus. Dat zei ds. G. J. N. Moens zaterdagmorgen in Gorinchem bij de opening van de 58e zendingsdag van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG).

Van onze verslaggever
21 June 2014 13:46Gewijzigd op 15 November 2020 11:28
De 58e zendingsdag van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG), zaterdag in Gorinchem. beeld Vidiphoto
De 58e zendingsdag van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG), zaterdag in Gorinchem. beeld Vidiphoto

De predikant uit Meliskerke mediteerde vanuit Mattheus 28: 18 en 19a over ”De grond van het zendingswerk”. „De discipelen hadden een onuitsprekelijke heerlijkheid in Christus gezien. Maar nu moesten zij weer terug naar Galilea. Ze moesten teruggebracht worden naar hun afkomst.”

De voorzitter van het deputaatschap voor de zending wees erop dat er altijd veel opkomt tegen het zendingswerk. „Maar het werk van de zending blijft nooit zonder vrucht, omdat Christus alle kracht heeft in de hemel en op de aarde. Hij is in de hemel om voor zijn kerk te bidden. Het welbehagen des Heeren zal voortgang hebben. Wat in het zendingswerk bij de mensen onmogelijk lijkt, is mogelijk bij God. Gaat dan heen in deze uw kracht. Het is voor Christus maar een wenkje om een vijand te doen buigen.”

Dr. D. Wibowo wees in zijn toespraak op Paulus die zijn zendingswerk „met blijdschap volbracht.” De rector van de theologische school STT Johannes Calvijn op het Indonesische eiland Bali sprak naar aanleiding van Handelingen 20:24. „Paulus wist dat zijn roeping en opdracht gepaard zou gaan met erg veel moeilijkheden en bestrijding.” „Paulus kon zijn werk volbrengen omdat hij wist dat hij zijn dienstwerk van Jezus Christus had gekregen.”

Paulus wilde ten diepste „het lijden van Christus gelijk worden en opstaan tot een nieuw en eeuwig leven”, zo zei dr. Wibowo, die een week in Nederland is. „Die blijdschap is een vrucht van de Heilige Geest.”

Dr. Wibowo vertelde hoe vanuit zijn theologische school –die gesteund wordt door ZGG- het Woord en de gereformeerde leer door heel Indonesië wordt verspreid. „De studenten komen van allerlei eilanden: Java, Sumatra, Timor, Papoea, en gaan daar na hun opleiding ook weer naar terug.”

De satan zit ook in Indonesië niet stil om het werk van Christus te verstoren, zo zei dr. Wibowo, die vertaald werd door zendingsmedewerker J. H. van Doleweerd. „Maar God laat ons niet los. De Heere gebruikt herders en leraars tot volmaking van Zijn werk.

De school leidt niet alleen op tot voorganger, maar ook tot godsdienstleraar. „Scholen zijn een belangrijke doelgroep voor ons. Daar komen christelijke kinderen bijeen.” Die horen zo de calvinistische leer, aldus de rector.

Officieel is er godsdienstvrijheid in Indonesië, aldus dr. Wibowo, maar Indonesiërs die christen worden ondervinden veel tegenstand. En sinds de eerste president van het land zijn er al zeker vierhonderd kerken verwoest.

Zendingswerkster A. G. Buijert vertelde zaterdagmorgen over haar ervaringen in Nigeria. Zij werkte daarvoor ook elf jaar in Papoea en vier jaar in Soedan. Ze wees op de grote bereidwilligheid van Nigerianen om alles met elkaar te delen, ondanks alle armoede. „Ik heb me wel eens afgevraagd: zou ik het ook zo hebben gedaan?”

Weduwen hebben het in het zendingsgebied heel zwaar, vertelde Buijert. „Zij hebben een heel hard leven. De zusterkerk NRC is de enige kerk in het Nigeriaanse Izi-gebied die iets doet aan weduwenzorg.” ZGG-voorlichter overhandigde haar het eerste exemplaar van het door haar geschreven kinderboek over de zending ”Het geheim van de hut”.

ZGG-directeur P. Eikelboom vroeg de ruim 3100 aanwezigen zaterdagmorgen om de nood van de vele vacatures in het gebed op te dragen. „Zending staat of valt met het gebed.”

ZGG sloot het jaar 2013 financieel positief af, maar eigenlijk had dat een treurige oorzaak, aldus Eikelboom: verschillende vacatures konden niet vervuld worden. De inkomsten van ZGG staan onder druk zo deelde hij mee bij de presentatie van het jaarverslag.

Toch denkt ZGG na over een nieuw zendingsgebied. „Er zijn nog veel mensen niet bereikt met het Woord.”

Zendingsdeputaat ds. J. M. D. de Heer sprak aan het begin van de middag over ”De inhoud van de zendingsopdracht” aan de hand van Mattheus 28:19b. „Als je zelf ontdekt bent aan je zonden en verlorenheid, krijgt je ook te doen met de nood van al die volken, al die zielen in de miljoenensteden in Azië.”

Een zendeling kan zich dan afvragen: „Hoe moet het toch? Wat ik zo’n nietig instrument betekenen?, zo zei de predikant uit Middelburg. „Als ik zelf zo blind ben, als ik zelf onderwezen moet worden, hoe moet ik dan onderwijzen?”

Toch is het de opdracht van Christus zelf om ze het Woord te verkondigen. „Het kan ook niet als zendingswerker. Alleen een drieënig God kan het doen.” „De Heere zegt: „Onderwijst al de volken.”

Het zendingswerk moet met drang gebeuren, in het besef dat alle mensen straks voor de rechterstoel van God zullen staan, benadrukte de predikant. Hij wees ook op de zegen als er mensen op het zendingsveld gedoopt mogen worden: „De doop is een zegel van het werk van een drieënig God.”

Het middagprogramma bestond verder uit koorzang door het mannenkoor Rehoboth uit Geldermalsen en een vertelling voor de kinderen door L. Snoek over een jongen die kort na de uitstorting van de Heilige Geest op Pinksteren in Jeruzalem woonde.

De Veenendaalse predikant ds. B. Labee sprak aan het einde van de dag over ”De bemoediging bij de zendingsopdracht” naar aanleiding van Mattheüs 28:20. „De Heere zegt niet Ik zal met u zijn, maar Ik ben met u” tegen de elf discipelen. „Ik verzeker u van Mijn geestelijke tegenwoordigheid.”

In de bemoediging van dit vers ligt ook veel ernst, zei ds. Labee. „Hoort u niet bij de Kerk, dan luidt de tekst anders: Ik ben tegen ulieden. Wij zijn van God afgevallen. Wij hebben God de Vader op het hart getrapt. Bij de elf discipelen ontbreekt nu Judas. Ook die had in Jezus nabijheid gezeten.”

De predikant wees erop dat de eenvoudige visser Petrus uit zou gaan en dat de Thomas die zo ongelovig was geweest, later tegenover de ongelovigen zou staan om het Woord te verkondigen.

De Heere blijft bij Zijn kerk tot het einde. Ds. Labee: „Er is geen dag of uur dat Gods kind alleen is. Want Ik weet van dat afzwervende bestaan, zegt de Heere. Van je onkunde, van je onmacht. Tot Jezus tweede komst zal Hij met ze zijn: persoonlijk, maar ook ambtelijk, in het licht van de zendingsopdracht.”


Lees meer is Digibron

Onderwijs van een timmerman uit Ecuador - verslag zendingsdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 24-06-2013)

ZGG herdenkt vijftig jaar Papoea - verslag zendingsdag 2012 (Reformatorisch Dagblad, 25-06-2012)

“Vertalen is ook het Woord prediken”- verslag zendingsdag 2011 (Reformatorisch Dagblad, 27-06-2011)

“Evangelie druist in tegen hart” - verslag zendingsdag 2010 (Reformatorisch Dagblad, 14-06-2010)

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer